Ηλεία

Δημ. Συμβούλιο Πύργου: «Στηρίζουν τις μαθητικές κινητοποιήσεις και την ΕΛΜΕ»

Ομόφωνο ψήφισμα στήριξης στα αιτήματα της ΕΛΜΕ Ηλείας και του Συντονιστικού των μαθητικών κινητοποιήσεων εξέδωσε κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασής του το Δημοτικό Συμβούλιο Πύργου.

Το θέμα που κυριάρχησε στην συνεδρίαση αφορούσε την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στις σχολικές μονάδες λόγω της επιδημίας του Covid – 19, με τον δήμαρχο Τάκη Αντωνακόπουλο (που ζήτησε την έκδοση του ψηφίσματος από το Σώμα) -αλλά και τους επικεφαλής των παρατάξεων- να υπόσχονται κάθε δυνατή στήριξη για βελτίωση των συνθηκών που θα μπορέσουν να προστατέψουν μαθητές και εκπαιδευτικούς από την εξάπλωση του ιού, όπως άλλωστε έχει συμβεί έως τώρα…

Το θέμα των αιτημάτων μαθητών και εκπαιδευτικών τέθηκε προ ημερήσιας διάταξης από τον πρόεδρο της ΕΛΜΕ Ηλείας Τρύφωνα Αθανασόπουλο ενώ στην αίθουσα συνεδριάσεων του Λάτσειου έδωσαν το παρόν και οι εκπρόσωποι του Συντονιστικού των μαθητικών κινητοποιήσεων – καταλήψεων Αγγελική-Νικολέτα Ανδρικοπούλου (2ο ΕΠΑΛ Πύργου) και Δήμητρα Γεννηματά (Γυμνάσιο Πελοπίου).

Ο κ. Αθανασόπουλος, αναφερόμενος στις καταλήψεις των μαθητών, ζήτησε η Πολιτεία να σκύψει στα προβλήματα που παρουσιάζονται και να μην αδιαφορεί. “Σε σχολεία του δήμου Πύργου υπάρχουν τάξεις των 15 τμ με 20 μαθητές και αίθουσες των 20 τμ με 26 μαθητές! Δεν μπορεί να γίνεται ασφαλές μάθημα έτσι… να μην υπάρχουν παραπάνω από 15 μαθητές σε κάθε τάξη”, συμπλήρωσε προσθέτοντας πως “μετά το ύποπτο κρούσμα στο 2ο Λύκειο Πύργου χρειάζεται πιο σοβαρή αντιμετώπιση. Υπάρχει και ο φόβος των καθηγητών που είναι άνω των 60 ετών”.

Οι δυο μαθήτριες – εκπρόσωποι του Συντονιστικού ανέφεραν, μεταξύ άλλων, ότι η εκπαίδευση πρέπει να γίνεται στα σχολεία χωρίς φόβο από τους μαθητές και τις οικογένειες τους. Ζήτησαν μείωση αριθμού μαθητών ανά τάξη, ασφαλείς μεταφορές, προσλήψεις καθηγητών, μικρότερες διδακτικές ώρες  και μεγαλύτερα διαλείμματα καθώς και έλεγχο στα κτίρια που στεγάζουν σχολικές μονάδες, ενώ περιέγραψαν την άσχημη κατάσταση που βρίσκονται οι τάξεις του 2ου ΕΠΑΛ.

Ο Τάκης Αντωνακόπουλος -στη δευτερολογία του-  δήλωσε πως “Έχουμε τη βούληση να βοηθήσουμε ακόμα και σε θέματα που δεν είναι αρμοδιότητας μας, όπως κάνουμε από την πρώτη στιγμή της πανδημίας. Πρέπει οι μαθητές μέσα στις τάξεις να αραιώσουν κι αυτό μπορεί να γίνει με αλλαγή ωραρίου και να υπάρξει εντατικοποίηση της Καθαριότητας, με αύξηση προσωπικού, ενώ θα πρέπει να υπάρξουν και χρηματοδοτήσεις από την Πολιτεία και του υπουργείο Παιδείας που είναι οι βασικοί αρμόδιοι για το θέμα. Ήδη εμείς αυξήσαμε τις ώρες απασχόλησης στις σχολικές καθαρίστριες και -ως κατεπείγον- θα προσλάβουμε δέκα ακόμα. Υιοθετούμε τα αιτήματα των εκπαιδευτικών και των μαθητών διευκρινίζοντας ότι η συνέχεια απαιτεί σθεναρή στάση, με τήρηση των μέτρων ασφαλείας”.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι τοποθετήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων (σ.σ. από τις οποίες πάντως δεν έλλειψε κι ένας γενικότερος προβληματισμός για τις καταλήψεις των μαθητών και αν -τελικά- αυτοί ζημιώνονται στο ζήτημα της ισότιμης μάθησης).

Κατά πλειοψηφία ο Ισολογισμός του 2018…

Αξίζει να σημειωθεί πως η χθεσινή συνεδρίαση περιλάμβανε και τη συζήτηση για την έγκριση των οριστικών οικονομικών καταστάσεων έτους 2018 που ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία. Παρόν στην διαδικασία έδωσε και ο ορκωτός λογιστής κος Δρακούλης, ενώ εισαγωγή έκανε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Δημήτρης Μεσσαλάς.

Όλη η επικαιρότητα