Υγεία

Κορωνοϊός: Καλπάζει η πανδημία, φόβοι για 2000 κρούσματα την ημέρα

Ακούστε το άρθρο

Σε κρίσιμη καμπή παραμένει η πανδημία, ιδιαίτερα στην πρωτεύουσα με εκτίναξη των νοσηλευμένων σε ΜΕΘ και με τον μέσο όρο των κρουσμάτων να είναι σταθερά πάνω από 300 κρούσματα ανά ημέρα εδώ και μία εβδομάδα.

Τα lockdown σε διάφορες περιοχές της χώρας, είναι επίσης αντιπροσωπευτικά της άσχημης εικόνας και η ανησυχία για μία διαχειρίσιμη κατάσταση χτυπάει κόκκινο στους ειδικούς.

Η μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας διατηρεί τα αρνητικά πρωτεία, με πάνω από τα μισά κρούσματα να καταγράφονται καθημερινά στην Αττική συντηρώντας την ανησυχία των λοιμοξιολόγων, καθώς τα ημίμετρα που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση, δε βρίσκουν αντίκρισμα στην προσπάθεια αναχαίτισης της διασποράς του κορωνοϊού.

Χωρίς μέτρα θα φτάσουμε στα 2.000 κρούσματα ημερησίως

Την επικινδυνότητα να ξεφύγει ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων κορωνοϊού επανέλαβε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, σημειώνοντας πως θα πρέπει να γίνει καθολική χρήση της μάσκας.

Όπως τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης στο Mega, «σύμφωνα με τους μέχρι σήμερα υπολογισμούς και με τα μέτρα που ισχύουν σήμερα, ο αριθμός θα κυμαίνεται στα 300+ κάθε μέρα μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου».

«Προς το τέλος του Νοεμβρίου θα ανεβούμε στα 400+, ενώ στο τέλος του Δεκεμβρίου στα 600+ μέσο όρο κάθε μέρα» πρόσθεσε ο καθηγητής του ΑΠΘ, υπογραμμίζοντας πως αν υπάρχει συνδυασμός του Covid19, του ιού της γρίπης και του Η1Ν1 τα κρούσματα ημερησίως μπορούν να φτάσουν στις  2.000 κάθε ημέρα.

«Το θέμα είναι το είδος των μέτρων που λαμβάνουμε και το αν τα τηρούμε» πρόσθεσε ο κ. Σαρηγιάννης, υπογραμμίζοντας πως το πιο αποτελεσματικό και λιγότερο επώδυνο είναι η καθολική χρήση της μάσκας σε όλους τους χώρους.

Υποχρεωτική η μάσκα μέσα κι έξω

«Αρκετά σύντομα θα γίνει υποχρεωτική η μάσκα μέσα κι έξω εκτίμησε», μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

«Ήδη έχει χτυπήσει το ‘’καμπανάκι’’, ήδη οι μονάδες αρχίζουν και γεμίζουν, ήδη έχουμε συρροές συνέχεια, έχουμε κρούσματα σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, κυκλοφορούν ανάμεσα μας πολλοί ασυμπτωματικοί που δεν ξέρουν και οι ίδιοι ότι είναι άρρωστοι. Κάποια στιγμή θα γίνει, και αρκετά σύντομα, η χρήση μάσκας μέσα κι έξω, είναι δική μου εκτίμηση» τόνισε.

«Όλα αυτά έχουν συζητηθεί στην επιτροπή, όχι για να παρθεί απόφαση, για ανταλλαγή απόψεων. Αντικειμενικά η μάσκα δε θα προσφέρει πολλά πράγματα, όσο σε ψυχολογικό επίπεδο» διευκρίνισε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, δημιουργώντας και πάλι ερωτηματικά σχετικά με την  χρήση μάσκας.

H αύξηση των διασωληνώσεων δείχνει την έκρηξη της επιδημίας, έχουμε πολλές συρροές, πρόσθεσε. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Βατόπουλος προέτρεψε τις ευπαθείς ομάδες να αποφεύγουν τις μετακινήσεις. «Έχουμε δυο Ελλάδες, δυο πληθυσμούς, τον πρωϊνό που προσέχει και τον βραδινό που δεν προσέχει που μπορεί να είναι ο ίδιος άνθρωπος» ανέφερε δε.

Εν αναμονή νέας σύσκεψης

Η σημερινή σύσκεψη με την αξιολόγηση των νέων δεδομένων από την Επιτροπή των Ειδικών είναι καθοριστικής σημασίας μετά την σημαντική αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική αλλά και σε άλλες περιοχές, όπως στην Κύθνο, τη Θήβα και την Εύβοια.

via

Όλη η επικαιρότητα