Επιστήμη Κόσμος

Γρήγορο τεστ ανίχνευσης κορονοϊού στο σπίτι;

Ακούστε το άρθρο

Η εξέλιξη της πανδημίας στη Γερμανία ανησυχεί ιδιαίτερα την κυβέρνηση, όπως φάνηκε και από τη χθεσινή παρουσία της καγκελαρίου Μέρκελ στη γερμανική βουλή. Ενώ το κεντρικό θέμα της ολομέλειας ήταν ο προϋπολογισμός της χώρας για το 2021 η Μέρκελ αφιέρωσε πάνω από 7 λεπτά από την ομιλία της για να προειδοποιήσει για τον κορονοϊό.

Μέσα σε μια ασυνήθιστη για την καγκελάριο συναισθηματική φόρτιση δεν απευθύνθηκε μόνο στους παριστάμενους βουλευτές, αλλά και στους Γερμανούς πολίτες να πάρουν στα σοβαρά την πανδημία. Αναφέρθηκε στους φόβους των ανθρώπων, την λαχτάρα για ανθρώπινη επαφή και εγγύτητα λέγοντας ότι αυτά είναι και τα δικά της συναισθήματα. Και υποσχέθηκε ότι κάποια στιγμή η ζωή, όπως όλοι την ξέρουν, θα επιστρέψει.

Δυνατότητες και όρια

Ο δρόμος όμως προς τα εκεί φαίνεται να είναι ακόμη μακρύς. Σήμερα το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων σε 24 ώρες ανέβηκε σε 2.503. Είναι η δεύτερη φορά σε λίγες ημέρες που ξεπερνά το όριο των 2.500 κρουσμάτων. Ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν θεωρεί ότι σύντομα θα βρεθεί εμβόλιο κατά του κορονοϊού. «Υπάρχουν πολλές, πολλά υποσχόμενες προσπάθειες», είπε μιλώντας χθες βράδυ το ntv και το RTL.

Εκείνο που το υπουργείο του προωθεί από τα μέσα Οκτωβρίου είναι η διεύρυνση της στρατηγικής κατά του κορονοϊού και ο εμπλουτισμός των δυνατοτήτων τεστ με ένα ενός νέου τύπου που θεωρείται ποιοτικά καλύτερο. Θα γίνεται κατ΄ οίκον και θα έχει άμεσα αποτελέσματα. Αυτό θα μπορούσε να είναι πολύ χρήσιμο σε περίπτωση πχ. γηροκομείων και κλειστών δομών, όπου χρειάζεται ασφάλεια στην επαφή των ηλικιωμένων με συγγενείς ή με το προσωπικό που έρχεται από έξω γιατί το αποτέλεσμα βγαίνει σε λιγότερο από 30 λεπτά. Σε χθεσινή τηλεδιάσκεψη με ομολόγους του από τα γερμανικά κρατίδια ο Σπαν δεν διευκρίνισε ωστόσο πότε αναμένεται να υπάρξει ένα τέτοιο τεστ. «Δεν μπορώ να σας πω… ίσως σε 4, 8, 12 εβδομάδες, αλλά είμαι βέβαιος ότι θα έρθει».

Ο Σπαν διευκρίνισε ωστόσο ότι ένα τέτοιο τεστ θα πρέπει να πάρει πρώτα την έγκριση των αρμόδιων υπηρεσιών, γιατί η λοίμωξη με Covid-19 είναι μια ασθένεια που πρέπει να δηλωθεί υποχρεωτικά στις υπηρεσίες υγείας.

Έτσι από τα μέσα Οκτωβρίου οι γερμανικές αρχές ενισχύουν τα μέτρα αντιμετωπίσιμης του κορονοϊού αυξάνοντας τα τεστ αντιγόνου «κατά πολλά εκατομμύρια το μήνα». Το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ και εμπειρογνώμονες βρίσκονται σε συνεννόηση με τα γερμανικά κρατίδια, σε ποιο πλαίσιο θα χρησιμοποιηθούν τα συνήθη τεστ PCR και τα νέα λεγόμενα γρήγορα τεστ. Σημαντική παράμετρος είναι και το κόστος και ποιος ακριβώς θα το επωμιστεί. Πάντως ο Σπαν προειδοποίησε ότι δεν θα πρέπει να υπερτιμάται η χρήση του γρήγορου τεστ, γιατί σε ορισμένες περιπτώσεις δεν έχει νόημα, όπως για παράδειγμα σε περιπτώσεις συναυλιών με 5.000 επισκέπτες.

Νέες ταξιδιωτικές οδηγίες

Από τα μεσάνυχτα η γερμανική κυβέρνηση εντατικοποίησε και τα μέτρα για να περιφρουρήσει τη δημόσια υγεία από γειτονικές χώρες με πολλά κρούσματα κορονοϊού. Το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ταξιδιωτική προειδοποίηση για ολόκληρο Βέλγιο και την Ισλανδία, καθώς και περιφέρειες σε δέκα χώρες μέλη της ΕΕ. Ανάμεσά τους ανήκουν τμήματα της Μ. Βρετανίας, δηλαδή ολόκληρη η Βόρεια Ιρλανδία και η Ουαλία και η μεθοριακή περιοχή της Ιρλανδίας με τη Βόρεια Ιρλανδία. Για τη Γαλλία η νέα ταξιδιωτική προειδοποίηση ισχύει για το μεγαλύτερο τμήμα της χώρας με μοναδική εξαίρεσε τη διοικητική περιοχή Grand-Est, που συνορεύει με τη Γερμανία.

Κριτήριο για την ταξιδιωτική προειδοποίηση είναι να υπάρχουν πάνω από 50 κρούσματα κατά μέσον όρο την εβδομάδα, σε πληθυσμό 100.000 κατοίκων. Έτσι από μέσα Οκτωβρίου όποιοι έρχονται από αυτές τις περιοχές κινδύνου θα ισχύουν νέες ρυθμίσεις καραντίνας, οι λεπτομέρειες δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές. Τα μέχρι τώρα σχέδια προβλέπουν ότι η καραντίνα μπορεί να διακοπεί από την 5η ημέρα της επιστροφής με ένα αρνητικό τεστ.

Στο σημερινό φύλλο της Handelsblatt ο Γερμανικός Ταξιδιωτικός Σύνδεσμος άσκησε οξεία κριτική στην πολιτική της καραντίνας «που οδηγεί τη βιομηχανία ταξιδίων σε ένα δεύτερο lockdown» αντιπροτείνοντας την αύξηση των τεστ.

Την ίδια ώρα το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ σε συνεργασία με το Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών DIW ξεκινά σε παγγερμανικό επίπεδο μελέτη αντισωμάτων σε 34.000 άτομα. Ζητούμενο μεταξύ άλλων να διαπιστωθεί, πόσοι έχουν περάσει τη λοίμωξη, εάν υπάρχει γκρίζα ζώνη και πόσοι εκ των συμμετεχόντων  έχουν μολυνθεί περισσότερες της μιας φορά. Η μελέτη θα διαρκέσει μέχρι τέλος του χρόνου. Εκτός από ιατρικά τεστ οι συμμετέχοντες καλούνται να απαντήσουν και σε ερωτήσεις κοινωνικο-οικονομικού ενδιαφέροντος, που αφορούν το εισόδημα, το επάγγελμα και την εκπαίδευσή τους.

Ειρήνη Αναστασοπούλου/ dpa /Tagesschau/ SZ

Όλη η επικαιρότητα