Αγροτικά Αρθρογραφία Οικονομία

Αγροτικό ρεύμα: Οι δικαιούχοι, το ύψος της επιδότησης – Όλες οι λεπτομέρειες

Η χρηματοδότηση είναι ύψους 50 εκατ. ευρώ και αφορά τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος αγροτικής χρήσης για την περίοδο από Αύγουστο έως Δεκέμβριο 2021
Ακούστε το άρθρο

Πήρε ΦΕΚ η κοινή απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την χορήγηση επιδότησης, από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, της τιμολογητέας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας με παροχές αγροτικής χρήσης, με την οποία καθορίζεταιτο ύψος της επιδότησης, η διαδικασία, ο τρόπος και ο χρόνος χορήγησής της, η περίοδος κατανάλωσης.
Η επιδότηση για όλα τα αγροτικά τιμολόγια ρεύματος αφορά στην κατανάλωση των μηνών Αυγούστου, Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2021 και θα καλύψει το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής που έχει επιβληθεί, αφαιρουμένων των εκπτώσεων και των επιδοτήσεων που ήδη έχουν χορηγηθεί. Η έκπτωση θα χορηγηθεί στους δικαιούχους με πιστωτικό λογαριασμό που θα εκδοθεί από τη ΔΕΗ τις επόμενες ημέρες. Το συνολικό ύψος της επιδότησης στους αγρότες θα ανέλθει σε 50 εκατ. ευρώ. Στην παραπάνω έκπτωση θα ενταχθούν και τα ξηραντήρια καπνού μετά από αίτηση στον οικείο προμηθευτή.

Δικαιούχοι της επιδότησης

Δικαιούχοι της επιδότησης είναι όλοι οι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας με παροχές αγροτικής χρήσης, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που αναπροσαρμόζονται με βάση την χονδρεμπορική τιμή αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, και συνδέονται στην χαμηλή ή/ και μέση τάση, καθώς και οι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας με παροχές μέσης ή/και χαμηλής τάσης που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ξήρανσης αγροτικών προϊόντων, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.
Οι παραπάνω προκειμένου να καταστούν δικαιούχοι πρέπει να έχουν ενημερώσει τόσο τον αρμόδιο διαχειριστή δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας όσο και τον Προμηθευτή Ηλεκτρικής Ενέργειας με τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) του χρήστη της παροχής.
Ειδικότερα η ενίσχυση για κάθε ενιαία επιχείρηση-δικαιούχο δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 20.000 ευρώ συνυπολογιζόμενων τυχόν λοιπών ενισχύσεων ήσσονος σημασίας που έχει λάβει το τρέχον και τα δύο προηγούμενα οικονομικά έτη.
Ειδικά σε περίπτωση αλλαγής προμηθευτή εντός της περιόδου οι προμηθευτές συνεργάζονται προκειμένου να διαπιστωθεί η μη υπέρβαση του παραπάνω μέγιστου ποσού ενίσχυσης.
Δείτε αναλυτικά το ΦΕΚ με όλες τις λεπτομέρειες ΕΔΩ

Όλη η επικαιρότητα