Media

Aπό τον Πύργο… στον Guardian – Μεγάλο ενδιαφέρον για την δίκη των Θιβετιανών ακτιβιστών

Πρώτο θέμα στην βρετανική εφημερίδα η δίκη που αναβλήθηκε την περασμένη Πέμπτη, στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο.
Ακούστε το άρθρο

Παγκόσμιες διαστάσεις λαμβάνει πλέον το θέμα της δίκης των τριών ακτιβιστών που αναβλήθηκε την περασμένη Πέμπτη στον Πύργο αφού τις προηγούμενες ημέρες, αφού η βρετανική εφημερίδα «ΤΗΕ GUARDIAN», το περασμένο Σάββατο αφιέρωσε μία ολόκληρη σελίδα, δίνοντας ωστόσο άλλη διάσταση, πιο πολιτική στο ζήτημα.

Στο δημοσίευμα, φιλοξενούνται δηλώσεις όχι μόνο των δικηγόρων των ακτιβιστών και μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων αλλά αναφέρεται και στις σχέσεις Ελλάδας – Κίνας και στο πως μπορούν να επηρεαστούν αυτές από την έκβαση της υπόθεσης.

Το ρεπορτάζ του Guardian αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Η δίκη στην Ελλάδα ακτιβιστών που διαμαρτυρήθηκαν για τη διεξαγωγή των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο αναβλήθηκε εν μέσω κατηγοριών ότι οι διαδικασίες καθυστέρησαν για να αποφευχθεί η αμηχανία της Κίνας την παραμονή των Αγώνων.
«Οι εκκλήσεις μας στο δικαστήριο για την εκδίκαση της υπόθεσης έπεσαν στο κενό», είπε ο Μάικλ Πόλακ στην ομάδα νομικής βοήθειας Justice Abroad, ο οποίος είχε πετάξει από το Λονδίνο για λογαριασμό των κατηγορουμένων. «Το έσπρωξαν στο μακρύ χορτάρι για να μην χρειαστεί να πάρουν μια απόφαση πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου».
Πριν από την αναδιάταξη της δίκης για την 1η Δεκεμβρίου 2022, η τριμελής πρόεδρος του δικαστηρίου, Βασιλική Ρέππα, είχε επικεντρωθεί σε υποθέσεις που αφορούσαν παραβιάσεις των συνόρων και άλλες μικροδιαφορές.
«Κάναμε μια ρητή έκκληση να προχωρήσουμε την υπόθεση, καθώς ήταν προς το τέλος των αναφερόμενων ακροάσεων, αλλά η έδρα αρνήθηκε σθεναρά να το πράξει», είπε ο Αντώνης Μπαχούρος, ένας τοπικός δικηγόρος που υπερασπίζεται επίσης τους ακτιβιστές. «Θα μπορούσαν να έχουν δώσει προτεραιότητα στην υπόθεση, δεδομένης της ευαισθησίας και της σοβαρότητας των κατηγοριών, αλλά επέλεξαν να μην το κάνουν».
Η τριάδα κατηγορείται για απόπειρα «ρύπανσης, βλάβης και παραμόρφωσης» ενός ιστορικού μνημείου – τιμωρείται με φυλάκιση έως και πέντε ετών σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία. Και οι τρεις καρφώθηκαν στο έδαφος προτού κρατηθούν σε αστυνομικά κελιά για περισσότερες από δύο ημέρες αφού κυμάτισαν μια θιβετιανή σημαία και ξεδίπλωσαν ένα πανό «Όχι Αγώνες Γενοκτονίας» κατά τη διάρκεια της τελετής.
«Η ίδια η διαμαρτυρία πρέπει να διήρκεσε λιγότερο από ένα λεπτό», είπε ο Jason Leith του Free Tibet, εκφράζοντας την απογοήτευση που η δίκη δεν είχε προχωρήσει. «Ο στόχος μας δεν ήταν ποτέ να προκαλέσουμε ζημιά και είναι παράλογο να λέμε ότι κάναμε. Το μόνο που είχαμε ήταν μια σημαία και ένα πανό. Θέλαμε απλώς να ακουστεί η φωνή μας σε ένδειξη αλληλεγγύης με όλους εκείνους που καταπιέζονται από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα».
Το λογότυπο του Πεκίνου 2022 έξω από την έδρα της Οργανωτικής Επιτροπής του Πεκίνου για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2022 στο Shougang Park της Κίνας.
Η Κίνα λέει ότι η Αυστραλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ θα «πληρώσουν το τίμημα» για την απόρριψη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων
Μιλώντας από το Λονδίνο, όπου ζει, ο 34χρονος περιέγραψε πως τον έριξαν στο έδαφος και του είπαν να μην κουνηθεί ή να κάνει κανέναν ήχο, καθώς η τελετή, που μαγνητοσκοπήθηκε ζωντανά από τα κρατικά μέσα της Κίνας, συνεχιζόταν. «Ήταν εντελώς ειρηνικό. Είχαμε κρυφτεί στον λόφο πάνω από τα ερείπια και όταν μας είδαν να βγαίνουμε φωνάζοντας, οι δυνάμεις ασφαλείας όρμησαν. Είχα το πόδι ενός αστυνομικού στην πλάτη μου για περίπου 15 λεπτά».
«Δεν υπήρξε ούτε καταστροφή ούτε ζημιά στους χώρους και η κατηγορία είναι αβάσιμη και άκυρη», δήλωσε ο εξέχων δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων Αλέξης Αναγνωστάκης. «Επέλεξαν την Ακρόπολη και την Ολυμπία ως σύμβολα της δημοκρατίας και το λίκνο του δυτικού πολιτισμού… Τους αξίζουν έπαινος αντί για συλλήψεις και χειροπέδες».
Ομάδες για τα δικαιώματα περιέγραψαν τη «δυσανάλογη» ποινικοποίηση των ανθρώπων που διαμαρτύρονται για τις καταχρήσεις ως ιδιαίτερα ανησυχητική. «Δεν είναι εγκληματίες», είπε η Πέμα Ντόμα στο Students For a Free Tibet με έδρα τη Νέα Υόρκη. «Η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να τους επιτρέψει σαν αποδιοπομπαίοι τράγοι μέσω της αυξανόμενης επιρροής του Πεκίνου στις δημοκρατικές χώρες».
Ωστόσο, ειδικοί στις σινο-ελληνικές σχέσεις λένε ότι οι διαμαρτυρίες αναμφίβολα θα θεωρηθούν ως περιττό ερεθιστικό. Η Αθήνα διστάζει εδώ και καιρό να επικρίνει τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και εξόργισε άλλες δυτικές πρωτεύουσες όταν άσκησε βέτο σε μια καταδίκη της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα της Κίνας στον ΟΗΕ το 2017.
Η Κίνα είναι ένας σημαντικός επενδυτής στο μεσογειακό έθνος, αντλώντας περίπου 1 δισ. ευρώ στη χώρα στο αποκορύφωμα της εξουθενωτικής κρίσης χρέους, όταν απέκτησε το πλειοψηφικό μερίδιο στο στρατηγικό λιμάνι του Πειραιά.
«Οι ελληνικές αρχές, κυρίως για πολιτικούς λόγους, είναι πολύ απρόθυμες να φέρουν σε δύσκολη θέση την Κίνα», δήλωσε ο Πλάμεν Τόντσεφ, επικεφαλής της μονάδας Ασίας στο Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων που εδρεύει στην Αθήνα. «Ενδεικτική αυτής της επιφυλακτικότητας είναι η συνεχής αποχή της από οποιεσδήποτε δηλώσεις –και υπήρξαν πολλές από το 2019– που επικρίνουν τις πολιτικές της Κίνας στο Χονγκ Κονγκ και στο Σιντζιάνγκ».
Ο Polak είπε ότι, παρά την απογοήτευσή τους, οι ακτιβιστές όχι μόνο παρέμειναν αποφασισμένοι να πολεμήσουν «αυτή την πολιτικά υποκινούμενη και γελοία υπόθεση», αλλά και να οδηγήσουν το θέμα μέχρι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. «Το ελληνικό κράτος παραβιάζει τις διεθνείς του υποχρεώσεις βάσει της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα διώκοντας αυτή την υπόθεση, ανεξάρτητα από το τελικό αποτέλεσμα», είπε, προσθέτοντας ότι η ελευθερία της έκφρασης και η ειρηνική συνάθροιση θεωρήθηκαν ιερά από το δικαστήριο του Στρασβούργου.
«Η ισχυρή επιρροή της Κίνας στην ηγεσία και τους θεσμούς της Ελλάδας θα πρέπει να είναι ανησυχητική για όλο τον ελληνικό λαό, που έχει ισχυρή ιστορία και πίστη στο να αντισταθεί στον ολοκληρωτισμό».
 

Διαβάστε Επίσης

Όλη η επικαιρότητα