Ηλεία Πολιτική

Επιστολές συγγνώμης σε Πύργο και Ήλιδα από το Π. Δούκα – Ίδια λόγια… άλλο ύφος!

Ζήτησε συγνώμη για τα όσα «καθ' υπερβολή είπε» - όπως υποστήριξε.
Ακούστε το άρθρο

Την ίδια επιστολή, αλλά σε διαφορετικό ύφος απέστειλε ο δήμαρχος Σπάρτης Πέτρος Δούκας στους δημάρχους Πύργου και Ήλιδας, ζητώντας συγνώμη για τα όσα καθ’ υπερβολή είπε – όπως υποστήριξε.

Στην πρώτη επιστολή προς τον Τάκη Αντωνακόπουλο, ο κ. Δούκας απευθύνεται στον πληθυντικό ενώ στην στη δεύτερη επιστολή προς τον Γιάννη Λυμπέρη το κείμενο είναι ακριβώς το ίδιο, όμως με περισσότερη οικειότητα και στον ενικό.
Η επιστολή προς Αντωνακόπουλο:
«Αγαπητέ Δήμαρχε Πύργου,
Όπως γνωρίζετε, ένα καθ’ υπερβολή και ατυχές σχήμα λόγου, μόνο και μόνο για να καταδείξω την ταχύτητα και την ευελιξία με την οποία λειτούργησε η τότε κυβέρνηση, ώστε να μπορέσει έστω και στο ελάχιστο, να απαλύνει τον ανθρώπινο πόνο που είχε προκαλέσει η βιβλική καταστροφή, πήρε απρόσμενη διάσταση!
Λυπάμαι που αυτό έφερε και εσάς σε δύσκολη θέση!
Όπως γνωρίζετε, όλα όσα προσπαθήσαμε για την υποστήριξη των πυρόπληκτων της Ηλείας το 2007 (πριν 15 χρόνια), έγιναν με απόλυτη διαφάνεια και νομιμότητα που κανένας δεν αμφισβήτησε, ούτε η τότε αντιπολίτευση!
Όπως γνωρίζετε, όλα έγιναν με πιστοποιητικά και με αυτοψίες που διενήργησαν ειδικά κλιμάκια και οι ίδιοι οι δήμοι. Τα χρήματα διανεμήθηκαν από τα πιστωτικά ιδρύματα με πλήρη διαφάνεια, με πλήρη Κυβερνητική εποπτεία. Έγιναν συνεχείς έλεγχοι των πιστοποιητικών από τις υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Υπήρχε συνεχής δημοσιογραφική παρουσία και κάλυψη και όλα έγιναν σε απόλυτη γνώση όλων των κομμάτων και των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης, με συνεχείς ανακοινώσεις από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο και κάτω από το φως του ήλιου!
Όπως επισήμανα παραπάνω, ήταν ένα ‘καθ’ υπερβολή’ και ατυχές σχήμα λόγου για να δείξω το μέγεθος αλλά και την ταχύτητα της γιγαντιαίας προσπάθειάς μας και την ευαισθησία μας για τους συνανθρώπους μας που είχαν πληγεί τόσο άγρια και έζησαν ένα τέτοιο δράμα, με τόσους νεκρούς – και για να επισημάνω και να υπογραμμίσω το αίτημα των αγροτών της Λακωνίας να επισπεύσει η Κυβέρνηση την καταβολή των αποζημιώσεων στους Λάκωνες αγρότες των οποίων οι καλλιέργειες επλήγησαν από τον πρόσφατο παγετό.
Ζητώ συγνώμη από τους αδελφούς μας στην Ηλεία για την αναστάτωση που προκάλεσε η παρανόηση της ουσίας αυτών που ήθελα να επισημάνω στον κ. Υπουργό».
Η επιστολή προς Λυμπέρη: «Αγαπητέ φίλε Δήμαρχε Ήλιδας,
Όπως γνωρίζεις, ένα καθ’ υπερβολή και ατυχές σχήμα λόγου, μόνο και μόνο για να καταδείξω την ταχύτητα και την ευελιξία με την οποία λειτούργησε η τότε κυβέρνηση, ώστε να μπορέσει, έστω και στο ελάχιστο, να απαλύνει τον ανθρώπινο πόνο που είχε προκαλέσει η βιβλική καταστροφή, πήρε απρόσμενη διάσταση!
Λυπάμαι που αυτό έφερε και εσένα σε δύσκολη θέση!
Όπως γνωρίζεις, όλα όσα προσπαθήσαμε για την υποστήριξη των πυρόπληκτων της Ηλείας το 2007 (πριν 15 χρόνια), έγιναν με απόλυτη διαφάνεια και νομιμότητα που κανένας δεν αμφισβήτησε, ούτε η τότε αντιπολίτευση!
Όπως γνωρίζεις, όλα έγιναν με πιστοποιητικά και με αυτοψίες που διενήργησαν ειδικά κλιμάκια και οι ίδιοι οι δήμοι. Τα χρήματα διανεμήθηκαν από τα πιστωτικά ιδρύματα με πλήρη διαφάνεια, με πλήρη Κυβερνητική εποπτεία. Έγιναν συνεχείς έλεγχοι των πιστοποιητικών από τις υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Υπήρχε συνεχής δημοσιογραφική παρουσία και κάλυψη και όλα έγιναν σε απόλυτη γνώση όλων των κομμάτων και των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης, με συνεχείς ανακοινώσεις από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο και κάτω από το φως του ήλιου!
Όπως όλοι γνωρίζουν, δεν υπήρξαν ούτε μπορούσαν να υπάρξουν “τσάντες” ή οτιδήποτε άλλο τέτοιο!
Όπως επισήμανα παραπάνω, ήταν ένα ‘καθ’ υπερβολή’ και ατυχές σχήμα λόγου για να δείξω το μέγεθος αλλά και την ταχύτητα της γιγαντιαίας προσπάθειάς μας και την ευαισθησία μας για τους συνανθρώπους μας που είχαν πληγεί τόσο άγρια και έζησαν ένα τέτοιο δράμα, με τόσους νεκρούς – και για να επισημάνω και να υπογραμμίσω το αίτημα των αγροτών της Λακωνίας να επισπεύσει η Κυβέρνηση την καταβολή των αποζημιώσεων στους Λάκωνες αγρότες των οποίων οι καλλιέργειες επλήγησαν από τον πρόσφατο παγετό.
Αυτά για την αποκατάσταση της αλήθειας!
Ζητώ συγνώμη από τους αδελφούς μας στην Ηλεία για την αναστάτωση που προκάλεσε η παρανόηση της ουσίας αυτών που ήθελα να επισημάνω στον κ. Υπουργό».
Γιώργος Γεωργιόπουλος
Γιώργος Γεωργιόπουλος, Δήμαρχος Αρχ. Ολυμπίας
«Απαράδεκτες και αδιανόητες οι δηλώσεις Δούκα»
Επιστρέφοντας από την Αθήνα όπου είχε επί διήμερο επαφές για θέματα του Δήμου, ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος σχολίασε τις δηλώσεις του Δημάρχου Σπάρτης για τις πυρκαγιές του 2007. Συγκεκριμένα, ο κ. Γεωργιόπουλος ανέφερε:
«Ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας δεν μπορεί παρά να κατακρίνει τον αδιανόητο και απαράδεκτο τρόπο με τον οποίο προσέγγισεο Δήμαρχος Σπάρτης κ. Πέτρος Δούκας την ανείπωτη τραγωδία που βίωσε ο τόπος μας τον Αύγουστο του 2007καθώς και την ανοχή που επέδειξε ο παραιτηθείς Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σπήλιος Λιβανόςστα λεγόμενα του κ. Δούκα.
Όσοι κινούμαστε στη δημόσια σφαίρα και έχουμε ταχθεί στην υπηρεσία των πολιτών, οφείλουμε να λειτουργούμε με σεβασμό στους πολίτες και να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, τόσο σε επίπεδο ενεργειών όσο και στην εκφορά του δημόσιου λόγου. Το γεγονός αυτό, στις διαστάσεις που δημοσιοποιήθηκε, έφερε στο προσκήνιο την άδικη και ατυχή διαχείριση αυτής της τραγωδίας. Μιας τραγωδίας για την οποία κανένα ειδικό αναπτυξιακό σχέδιο δεν υλοποιήθηκε ποτέ στην Ηλεία, ικανό να αποκαταστήσει την καταστροφή με τρόπο βιώσιμο και αποτελεσματικό.
Ειδικά για την Αρχαία Ολυμπία, όπου βιώνουμε τις ολέθριες συνέπειες μιας νέας τεράστιας καταστροφής, δημιουργούνται δυσάρεστοι συνειρμοί μετά τις δηλώσεις αυτές. Θέλω να επισημάνω πάντως ότι η σημερινή Κυβέρνηση έχει εκφράσει τη βούληση υλοποίησης ενός ειδικού σχεδίου ανασυγκρότησης της πυρόπληκτης περιοχής με αναπτυξιακό χαρακτήρα. Μόνο μ’ ένα τέτοιο σχέδιο θα αποκτήσει προοπτική αυτός ο πολύπαθος τόπος».

Δημήτρης Μπαξεβανάκης, πρ. υφυπουργός Παιδείας
«Το πάρτι με τα τριχίλιαρα»
«Την ξεφτίλα του 2007 τη γνωρίζουμε όλοι όσοι ζούσαμε τότε στην Ηλεία. Το πάρτι που στήθηκε πάνω στην τραγωδία, πάνω στις πλάτες των δεκάδων ανθρώπων που χάθηκαν, ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Οι κωμικοτραγικές σκηνές με τα τριχίλιαρα και με τους μαυρογυαλούρους πολιτευτές της ΝΔ έχουν μείνει στην ιστορία.
Τι είναι τότε αυτό που ενοχλεί σήμερα τη δεξιά και τα παπαγαλάκια της; Μήπως το ότι τα καμώματά τους έγιναν βούκινο σε όλη τη χώρα; Μήπως το ότι έμαθαν όλοι τα παιχνίδια που παίζουν με τον πόνο των ανθρώπων; Μήπως το ότι αποκαλύφθηκε στο πανελλήνιο ότι δεν δίνουν δεκάρα για τις ανθρώπινες ζωές; Μήπως το ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει, και τότε και τώρα, είναι η εξαγορά των ανθρώπων;
Έτσι είναι. Η υποκρισία δεν μπορεί να κρυφτεί για πολύ. Έρχεται η ώρα που την αντιλαμβάνονται όλοι. Και τότε αποκαλύπτεται η αλήθεια. Ο βασιλιάς είναι γυμνός».
 
 

Διαβάστε Επίσης

Όλη η επικαιρότητα