Σε πληροφορίες που μέχρι τώρα δεν είχαν γνωστοποιηθεί στον κόσμο προχώρησε μέσω ανακοίνωσή της η Ε.Α.Σ. Αγρινίου μετά το δημοτικό συμβούλιο Ήλιδας της περασμένης Δευτέρας, με τα όσα ακούστηκαν σε αυτό να προκαλούν την αντίδραση του Τ.Ε.Ε. Ηλείας που με ανακοίνωσή του ξεκαθάρισε τη θέση του.
Για το ζήτημα μίλησε και ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος που ζήτησε άμεση και λεπτομερή ενημέρωση του κόσμου, ενώ αναφορά έγινε και στις ψηφοφορίες των προτάσεων που κατατέθηκαν κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου.
Η πλευρά της Ε.Α.Σ. Αγρινίου εμφανίστηκε προετοιμασμένη στο δημοτικό συμβούλιο, όπου έκανε αναλυτική παρουσίαση της επένδυσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που επιθυμεί να κάνει και έδωσε απαντήσεις προς όλους και για όλα. Ωστόσο, η Ε.Α.Σ. Αγρινίου θέλησε να προχωρήσει την επόμενη του δημοτικού συμβουλίου σε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει νέες πληροφορίες που αφορούν το έργο.
Η ανακοίνωση της ΕΑΣ
Αρχικά, η ανακοίνωση ξεκίνησε με το ύψος της επένδυσης που φτάνει τα 170 εκατομμυρία ευρώ και αφορά την εγκατάσταση πολλών μικρών διεσπαρμένων φωτοβολταϊκών σταθμών περίμετρου 20 χλμ. και συνολικής ισχύος 218MW. Χρησιμοποίησε παράλληλα ορισμένα λόγια του δημάρχου Ήλιδας Γιάννη Λυμπέρη κατά την εισήγηση του, όπου επισημαίνει πως ο μέσος όρος κάλυψης των αγροτεμαχίων της συγκεκριμένης επένδυσης ανέρχεται σε 30% και πως στην περιοχή των 20 χλμ. η κάλυψη από φωτοβολταϊκά πλαίσια είναι μόλις 6%. Όσον αφορά τα φωτοβολταϊκά συστήματα, αναφέρεται πως θα τοποθετηθούν ακολουθώντας το ανάγλυφο του εδάφους και δε θα υπερβαίνουν τα 2,5 μέτρα από τη στάθμη του εδάφους. Όσον αφορά τη συμμετοχή του ΓΟΕΒ, το έργο καθιστά βιώσιμο και κερδοφόρο τον οργανισμό, ώστε να δρομολογήσει παράλληλες δράσεις υπέρ των αγροτών.
Παράλληλα, τονίστηκε ότι η επένδυση υπηρετεί την εθνική στόχευση της ενεργειακής μετάβασης, ενώ απαντήθηκαν και εγγράφως ερωτήματα του ΤΕΕ Ηλείας με απόλυτη διασαφήνιση της ευλαβικής τήρησης της κείμενης νομοθεσίας σε όλα τα στάδια εξέλιξης της επένδυσης. Αποφασίστηκε και ανακοινώθηκε μάλιστα, η κοινή συνεδρίαση ΤΕΕ – τεχνοκρατών της Ένωσης Αγρινίου προκειμένου να γίνει συνολική και αναλυτική παρουσίαση των έργων και να αποσαφηνιστούν οι όποιες πρόσθετες απορίες υπάρχουν.
Όσον αφορά τα αγροφωτοβολταϊκά, ανέφεραν πως αυξάνουν την απόδοση της χρήσης γης και επιτρέπουν την επέκταση της ισχύος των φωτοβολταϊκών, λύνοντας το πρόβλημα της ενεργειακής φτώχειας στον αγροτικό τομέα και διατηρώντας παράλληλα γόνιμες εκτάσεις για τη γεωργία. Για την ενίσχυση της κτηνοτροφίας ανακοινώθηκε ότι θα υπάρξουν συμφωνητικά με όλους τους κτηνοτρόφους, που θα τους επιτρέπουν να χρησιμοποιούν την αξιοποιούμενη έκταση για τη βόσκηση των κοπαδιών τους.
Για την τουριστική ανάπτυξη, ο κ. Κουτσουπιάς εξήγησε πως η διεθνής πρακτική δείχνει ότι τα φ/β πάρκα δύνανται να συμβάλουν εκ της φύσεως τους σε αυτή, είτε ως επισκέψιμοι χώροι για εκπαιδευτικούς και όχι μόνο σκοπούς, είτε ενισχύοντας το «πράσινο» προφίλ της περιοχής.
Επισημάνθηκε τέλος, ότι στο κατασκευαστικό στάδιο θα υπάρξουν οφέλη για την περιοχή μιας και θα δημιουργηθούν πολλές θέσεις εργασίας, στις οποίες επίσης θα απορροφηθεί ικανό δυναμικό απ’ την περιοχή όπου θα κατασκευαστούν τα έργα. Το δε μόνιμο προσωπικό, μετά την ολοκλήρωση των έργων θα είναι κατ’ ελάχιστο 45 εργαζόμενοι. Το σημαντικότερο όμως είναι πως με την ολοκλήρωση της επένδυσης, η ενεργειακή ένδεια θα αποτελέσει μόνιμα παρελθόν για την περιοχή, οι δε συμμετέχοντες θα έχουν διασφαλίσει πρόσθετο εισόδημα, που θα ανακυκλώνεται στην ίδια την περιοχή.
Η πορεία των ψηφοφοριών
Κατά την ονομαστική ψηφοφορία στο Δημοτικό Συμβούλιο Ήλιδας, η πρόταση του δημάρχου Ήλιδας για σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής που θα ερευνήσει τους όρους και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες θα μπορούσε να γίνει η επένδυση των φωτοβολταϊκών πάρκων στις εξωλίμνιες εκτάσεις του φράγματος Πηνειού έλαβε 9 «ΝΑΙ» και 17 «ΟΧΙ». Από την άλλη, η πρόταση Χριστοδουλόπουλου – Κράλλη να μην γίνει η επένδυση και να «τρέξουν» οι διαδικασίες για την παραχώρηση των 6.500 στρεμμάτων στο δήμο, έλαβε 16 «ΝΑΙ», 8 «ΟΧΙ» και 3 «ΛΕΥΚΑ». Τέλος, η πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» να μη γίνει η επένδυση και να παραμένει η περιοχή βοσκοτόπια έλαβε 2 «ΝΑΙ» και 25 «ΟΧΙ».
Η απάντηση του ΤΕΕ Ηλείας
Ο Πρόεδρος της Ν.Ε.ΤΕΕ Ηλείας Χρήστος Γεωργακόπουλος, κατόπιν της χθεσινής συνεδρίασης του Δ.Σ. Ήλιδας αλλά και των σημερινών δημοσιευμάτων, δηλώνει τα εξής: «Πρώτον, είναι ψευδής η σημερινή ανακοίνωση του Ε.Α.Σ. ΑΓΡΙΝΙΟΥ ότι έχουμε λάβει γραπτώς (ούτε και προφορικώς) απαντήσεις στη σειρά ερωτημάτων προς τον ΓΟΕΒ Πηνειού – Αλφείου επί των τεχνικών και άλλων ζητημάτων που σχετίζονται με την επικείμενη επένδυση.
Δεύτερον, δεν έχουμε αντιληφθεί εάν είμαστε σε φάση διαβούλευσης ή έχει ολοκληρωθεί ήδη η διαδικασία αδειοδότησης, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Προέδρου της Ε.Α.Σ. Αγρινίου χθες και ότι το έργο ξεκινά να υλοποιείται στο τέλος του 2022.
Τρίτον, δεν προτείναμε σε κανέναν, ούτε συμφωνήσαμε να γίνει κοινή συνεδρίαση του ΤΕΕ με τον Ε.Α.Σ. Αγρινίου. Η συνεδρίαση αυτή, παρουσία όλων των αρχών του τόπου φυσικά όπως και όλων των εμπλεκόμενων φορέων, θα μπορούσε να γίνει εφόσον: α)Είχαμε προηγουμένως λάβει γραπτώς όλα τα απαιτούμενα έγγραφα (τοπογραφικά διαγράμματα, κάλυψης, εγκρίσεις δασαρχείου, αρχαιολογίας, ΠΕΧΩΠ, ΔΕΔΔΗΕ κλπ) και γενικώς όλα όσα περιγράφονται αναλυτικά στο κείμενο ερωτημάτων που έχουμε αποστείλει στον ΓΟΕΒ Πηνειού – Αλφειού, στα ΜΜΕ αλλά και προωθήσει κατόπιν παραίνεσης του ΓΟΕΒ προς τον ΕΑΣ Αγρινίου στις 29/01/2022. β) Είχαμε τον απαιτούμενο χρόνο για την επεξεργασία των δεδομένων αυτών από την ομάδα μηχανικών του ΤΕΕ με εξειδίκευση στο αντικείμενο των Φ/Β, των μηχανικών περιβάλλοντος και των αρχιτεκτόνων-πολεοδόμων. Ακόμα και αν ίσχυαν τα ανωτέρω, η χθεσινή απόφαση του Δ.Σ. Ήλιδας καταψήφισης της εν λόγω επένδυσης, δεν μας αφήνει περιθώρια συμμετοχής σε οποιαδήποτε διαβούλευση-ημερίδα ή όπως αλλιώς αυτή ονομαστεί. Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. Ήλιδας, δεν καταθέσαμε πρόταση νέας διαβούλευσης. Ζητήσαμε γραπτές απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματά μας τα οποία με τα διαθέσιμα δεδομένα –ακόμα και μετά τη χθεσινή παρουσίαση– μένουν αναπάντητα και θέτουν σε σοβαρές αμφιβολίες, σύμφωνα με την άποψή μας, τη νομιμότητα αλλά και την εφαρμοσιμότητα της περιγραφόμενης επένδυσης.
Στο τέλος της ημέρας, ακόμα και αν όλα τα νομοθετικά εμπόδια ξεπεραστούν με fast track διαδικασίες , η αξιοποίηση ή όχι της Τεχνητής Λίμνης Πηνειού αποτελεί απόφαση πολιτική και όχι απόφαση του ΤΕΕ. Εμείς απλώς οφείλαμε να καταθέσουμε τη γνώμη μας, η οποία τη δεδομένη στιγμή στηρίζεται μόνο σε γενικές περιγραφές, για αυτό το λόγο συνίσταται από ερωτήματα και απορίες όπως αυτές αναφέρονται αναλυτικά στην επιστολή μας προς τον ΓΟΕΒ Πηνειού-Αλφειού της 18/01/2022.
Επιτακτική ανάγκη η λεπτομερής ενημέρωση
Θέση για την επένδυση των φωτοβολταϊκών, παρότι βρέθηκε και στο δημοτικό συμβούλιο της περασμένης Δευτέρας, πήρε και ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος, που τόνισε πως είναι επιτακτική ανάγκη η λεπτομερής ενημέρωσή τους και η παροχή όλων των στοιχείων που αφορούν την επένδυση.
Συγκεκριμένα τόνισε: «Κατανοώ και συμμερίζομαι απόλυτα την ανησυχία και τον προβληματισμό των κατοίκων και των παραγωγών της Πηνείας, διότι είδαν ξαφνικά και χωρίς προγενέστερη πληροφόρηση να υλοποιείται ένα επενδυτικό εγχείρημα που επηρεάζει την οικονομική δραστηριότητα που ασκούν εδώ και δεκαετίες στον τόπο τους για να βγάλουν τα προς το ζην. Είναι επιτακτική ανάγκη η λεπτομερής ενημέρωσή τους και η παροχή όλων των στοιχείων που αφορούν την επένδυση, διότι ως τώρα έχουν γίνει γραφειοκρατικές διαδικασίες που δεν τις γνωρίζουν. Είναι σημαντικό να ενημερωθούν όλοι οι ντόπιοι κάτοικοι για την κοινωνική και οικονομική διάσταση της συγκεκριμένης επένδυσης, όπως π.χ. οι θέσεις εργασίας που δημιουργεί και η πιθανή επίδρασή της σε οικονομικές δραστηριότητες υφιστάμενες όπως η γεωργία και η κτηνοτροφία ή δρομολογούμενες, όπως αυτές που σχετίζονται με τον τουρισμό. Σε κάθε περίπτωση, όμως, θα πρέπει να λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη τη συμβολή του εγχειρήματος στην οικονομική εξυγίανση του ΓΟΕΒ Πηνειού-Αλφειού, ο οποίος βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης, με έξι εκατ. ευρώ χρέη, εξαιτίας της διαχείρισης που έγινε στο παρελθόν.
Θα πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι μια τέτοια εξέλιξη θα θέσει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του πρωτογενούς τομέα σε έναν κατ’ εξοχήν αγροτικό νομό όπως η Ηλεία, όπου το 45% των εκτάσεων είναι αρδευόμενες».