Ζώα

Η Νορβηγία απαγόρευσε την εκτροφή μπουλντόγκ και Κάβαλιερ Κινγκ Τσαρλς Σπάνιελ

Λόγω των αμέτρητων, διαπιστωμένων προβλημάτων υγείας τους
Ακούστε το άρθρο

Η Νορβηγία απαγόρευσε την εκτροφή Αγγλικών Μπουλντόγκ και Κάβαλιερ Κινγκ Τσαρλς Σπάνιελ σε μια απόφαση-ορόσημο, επικαλούμενη έμφυτα προβλήματα υγείας στις συγκεκριμένες ράτσες.
Το Περιφερειακό Δικαστήριο του Όσλο εξέδωσε ομόφωνη απόφαση ότι η αναπαραγωγή μπουλντόγκ και Κάβαλιερ Κινγκ Τσαρλς Σπάνιελ παραβιάζει το άρθρο 25 του Νορβηγικού Νόμου για την Ευημερία των Ζώων και δεν θα γίνεται πλέον ανεκτή.
Η απόφαση έρχεται μετά από μια υπόθεση που έφερε η Animal Protection Norway στα δικαστήρια, τον Νοέμβριο του 2021, λόγω ανησυχίας για τα πολυάριθμα, κρίσιμα προβλήματα υγείας στις συγκεκριμένες ράτσες.
«Τα ανθρωπογενή προβλήματα υγείας του μπουλντόγκ είναι γνωστά από τις αρχές του 20ου αιώνα. Η ετυμηγορία έχει καθυστερήσει πολλά χρόνια», δήλωσε ο Åshild Roaldset, Διευθύνων Σύμβουλος της Animal Protection Norway.
«Για αρκετές δεκαετίες, άρρωστα σκυλιά εκτρέφονται κατά παράβαση της νορβηγικής νομοθεσίας. Τα σκυλιά μας έχουν πέσει θύματα συστηματικής και οργανωμένης προδοσίας των τετράποδων φίλων μας. Σήμερα επιβεβαιώθηκε ότι αυτό είναι παράνομο».
Μελέτη του 2016 από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια ανακάλυψε ότι το αγγλικό μπουλντόγκ δεν έχει τη γενετική ποικιλότητα που είναι απαραίτητη για να συνεχίσει ως ράτσα. Αυτό που οι περισσότεροι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων θεωρούν αξιολάτρευτα και μοναδικά χαρακτηριστικά είναι στην πραγματικότητα αναπηρίες που δεν έχουν έχουν επισημανθεί.
Ελάχιστα μπουλντόγκ μπορούν να γεννήσουν ή να συλλάβουν χωρίς τεχνητή γονιμοποίηση. Η ράτσα έχει επίσης υψηλό επίπεδο θνησιμότητας κουταβιών λόγω ελαττωμάτων όπως προβλήματα στα οστά και τις αρθρώσεις και σπάνια καταφέρνουν να ζήσουν υγιή μετά τα πέντε έτη.
lifo.gr

Όλη η επικαιρότητα