Ηλεία

Και η απόγνωση… «καλά κρατεί» για τιμή σταφίδας!

ΠΩΛΟΥΝ ΣΕ ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΟΥΝ ΤΗΝ ΣΤΡΕΜΜΑΤΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ – ΝΕΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΟΜΑΔΑ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ
Ακούστε το άρθρο

Δυσφορία στην Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας και στους σταφιδοπαραγωγούς και της Ηλεία για τις χαμηλές τιμές διάθεσης του προϊόντος.

Παρότι στις 16 Δεκεμβρίου 2021 κατά την συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ουσιαστικά συμφωνήθηκε η τιμή της Κορινθιακής σταφίδας να οριστεί στο 1,40 ευρώ/ κιλό, από τότε δεν έχει υπάρξει εξέλιξη προς αυτή τη «θετική» τιμή, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να πωλούν σε εξευτελιστικές τιμές, από 0,50 έως 1 ευρώ/ κιλό.
«Θηλιά» στο λαιμό αποτελεί ότι μέχρι τις 17 Φεβρουαρίου θα πρέπει να έχουν διαθέσει το προϊόν, σε διαφορετική περίπτωση θα χάσουν την στρεμματική ενίσχυση!
Για την απόγνωση στην οποία βρίσκονται οι παραγωγοί, μίλησε στην εφ. «Πατρίς της Κυριακής» ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών κ. Χρήστος Βαλιανάτος:
«Οι παραγωγοί είναι όλοι σε απόγνωση. Δεν έχουν πληρώσει ούτε καν τα έξοδα του 2021 και ήδη έχουν μπει σε νέα καλλιέργεια.
Πρέπει επιτέλους η Πολιτεία να τηρήσει τα συμφωνηθέντα, να στηρίξει έμπρακτα τους παραγωγούς για να επιβιώσουν και να συνεχίσουν να καλλιεργούν σταφίδα.
Δυστυχώς παρότι στη συνάντηση με τον υπουργό στις 16 Δεκεμβρίου συμφωνήσαμε στη τιμή, στο 1,40 ευρώ, δεν έχει ισχύσει τίποτα. Και μάλιστα οι παραγωγοί πουλούν σε εξευτελιστικές τιμές για να διαθέσουν το προϊόν έγκαιρα για να μην χάσουν την στρεμματική ενίσχυση.
Βλέποντας αυτή τη στάση, σχεδόν δύο μήνες μετά τη συνάντηση στο υπουργείο, εμείς θα κάνουμε τα πάντα ώστε οι παραγωγοί μας, να μην αδικηθούν.
Έχουν μπει στην καλλιέργεια του 2022, τα έξοδα είναι πάρα πολλά και δεν έχουν πληρωθεί για το 2021.
Υποχρεούνται να πουλούν σε εξευτελιστικές τιμές, χωρίς βέβαια να βγάζουν τα έξοδα, τα οποία το λιγότερο φτάνουν στο 1,30 ευρώ. Οι παραγωγοί «μπαίνουν» μέσα…», είπε χαρακτηριστικά.

Για να… «βγει» και το λάδι

Πολλά προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι ελαιοπαραγωγοί του νομού, κυρίως λόγω των ζημιών που υπέστησαν από καιρικά φαινόμενα.
«Οι ελαιοπαραγωγοί έχουν υποστεί ζημιές, αρχικά από τον καύσωνα και ύστερα από τον πρόσφατο παγετό. Πωλούν σε μια σχετικά φυσιολογική τιμή στα 3,30 ευρώ περίπου, αλλά οι ζημιές είναι πολλές από τα καιρικά φαινόμενα», δήλωσε ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας.
Από αύριο, η Ομάδα Παραγωγών θα μοιράζει δίχτυα στους ελαιοπαραγωγούς, στα πλαίσια του προγράμματος που τηρεί και αργότερα παλετοκιβώτια.

Ζητούν καλύτερη τιμή για βιομηχανική τομάτα

Σχετικά με βιομηχανική τομάτα, η Ομάδα Παραγωγών είναι σε συνεχή επαφή και με το εργοστάσιο «Κύκνος» και με το εργοστάσιο «Μινέρβα», σχετικά με την οργάνωση για την παραλαβή το ερχόμενο καλοκαίρι και την τιμή διάθεσης του προϊόντος.
«Τα έξοδα για τους παραγωγούς, ειδικά τώρα με τις τελευταίες αυξήσεις, έχουν φτάσει στα ύψη.
Ζητάμε από τα εργοστάσια, να επανεξετάσουν τη θέση τους σε αυτά που μας έχουν δώσει, σχετικά με κάποια αύξηση. Όμως τα έξοδα υπερβαίνουν τα 100 ευρώ το στρέμμα.
Αναγνωρίζουμε ότι και τα δύο εργοστάσια θέλουν τομάτα, αλλά πρέπει να στηρίξουν τους παραγωγούς. Για να συνεχίσει να καλλιεργείται η βιομηχανική τομάτα.
Η θέση των παραγωγών είναι η διάθεση του προϊόντος να γίνει από 100 ευρώ και άνω. Πέρυσι ήταν στα 87 ευρώ και η πρόταση η φετινή από τα εργοστάσια όπως το υπολογίζουν είναι γύρω στα 94 ευρώ…», επεσήμανε ο κ. Βαλιανάτος.

Σε πολύ χαμηλές τιμές κυμαίνεται η διάθεση της σταφίδας, με τους παραγωγούς να έχουν «θηλιά» στο λαιμό για να προλάβουν την προθεσμία στρεμματικής ενίσχυσης…
 
Στην συνεχιζόμενη απόγνωση των παραγωγών της Ηλείας, στάθηκε μιλώντας στην εφ. «Πατρίς της Κυριακής», ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας κ. Χρ. Βαλιανάτος

Όλη η επικαιρότητα