Αγροτικά

Κορινθιακή σταφίδα: Στα χαρτιά μόνο παραμένει η συμφωνία για 1,40 ευρώ τιμή παραγωγού

Η ανησυχία των Ηλείων αγροτών καθώς χάνεται χρόνος.
Ακούστε το άρθρο

Η  συμφωνία που επιτεύχθη πριν από λίγο καιρό στην σύσκεψη που έγινε υπό τον Υπουργό Σπήλιο Λιβανό για αγορά τη κορινθιακής σταφίδας με 1,40 ευρώ το κιλό από τον παραγωγό έχει μείνει στα χαρτιά, αφού οι έμποροι δεν την τηρούν ενώ και η απόσυρση των αποθεμάτων δεν έχει την εξέλιξη που αναμενόταν.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα σταφιδοπαραγωγοί φοβούμενοι ότι δεν θα πάρουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση που είναι 50 ευρώ ανά στρέμμα αφού έως το τέλος Φεβρουαρίου θα πρέπει να έχουν παραδώσει 150 κιλά σταφίδα ανά στρέμμα, αναγκάζονται από τους εμπόρους να πουλούν και με 50 λεπτά το κιλό και ένα ευρώ προκειμένου να αποκτήσουν το πολυπόθητο τιμολόγιο.
Από την πλευρά του Υπουργείου η διαδικασία της  απόσυρσης των αποθεμάτων της Παναιγιαλείου Ένωσης κυρίως και ορισμένα άλλων εμπόρων, κινείται με ρυθμούς χελώνας.
«Η Παναιγιάλειος αυτή τη στιγμή αγοράζει με προκαταβολή 50 λεπτά το κιλό και ότι προκύψει μετά λέει. Όπως καταλαβαίνεται δεν τηρείται τίποτα από την συγκεκριμένη συμφωνία. Η κυβέρνηση το 1,40 ευρώ ανά κιλό που εξήγγειλε ήταν επικοινωνιακό και θεωρούμε πως παίζει το παιχνίδι των εμπόρων. Ο χρόνος τρέχει και δεν έχει γίνει τίποτα. Αν δεν πάρει απόφαση η κυβέρνηση να θεσπίσει τιμή παρέμβασης η όλη υπόθεση με την τιμή 1,40 είναι επικοινωνιακό τρικ.», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ κ. Θανάσης Βομπίρης.

Και φύρα…

Ορισμένοι παραγωγοί σταφίδας τονίζουν ότι δεν τους έφθαναν όλα τα άλλα ορισμένοι έμποροι τους βάζουν και φύρα στην ποσότητα που παραλαμβάνουν.
«Με 50 λεπτά το κιλό και ένα ευρώ αγοράζουν οι έμποροι και η συμφωνία με τον υπουργό έχει μείνει στα χαρτιά για 1,40 τιμή. Και δεν φθάνει αυτό ορισμένοι έμποροι βάζουν και φύρα από 1% έως και 5%, την ίδια στιγμή που όλα έχουν πάει πάνω. Ένα φάρμακο που έπαιρνα για τα χόρτα από 35 ευρώ το πεντόλιτρο έχει φθάσει στα 90 ευρώ», επισημαίνει ο κ. Δημήτρης Δημητρουλόπουλος από τον Βροχίτσα.

Την άμεση ενεργοποίηση της κυβέρνησης και του Υπουργού ζητούν οι παραγωγοί προκειμένου να διευθετηθεί το θέμα με την Κορινθιακή σταφίδα και τα 40 λεπτά που δεν δίνουν οι έμποροι ζητούν να τα δώσει το κράτος.

«Η κατάσταση είναι αδιέξοδη και εμείς οι παραγωγοί σε απόγνωση. Η συμφωνία της σύσκεψης δεν έχει τεθεί σε ισχύ. Πουλάμε κάτω από ένα ευρώ και κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει. Οι έμποροι έρχονται και μας ζητούν την σταφίδα με ένα ευρώ. Πρέπει άμεσα να παρέμβει η κυβέρνηση και ο υπουργός προκειμένου τα 40 λεπτά που δεν μας δίνουν στην τιμή οι έμποροι να μας τα δώσει απευθείας σε εμάς το κράτος. Παίζουν με τον κόπο μας και την ιδρώτα μας. Δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτό», υποστηρίζει ο κ. Χρήστος Σταυρόπουλος από το Σώπι.
 

Όλη η επικαιρότητα