Ελλάδα Υγεία

Κορωνοϊός: Άρση των περισσότερων περιορισμών μέχρι το Πάσχα προβλέπει ο Γώγος

Με την προϋπόθεση ότι το επόμενο διάστημα θα μειωθεί ο αριθμός των κρουσμάτων καθώς και οι θάνατοι από τις επιπλοκές λόγω κορωνοϊού.
Ακούστε το άρθρο

Με την προϋπόθεση ότι το επόμενο διάστημα θα μειωθεί ο αριθμός των κρουσμάτων καθώς και οι θάνατοι από τις επιπλοκές λόγω κορωνοϊού, οι ειδικοί αλλά και η κυβέρνηση έχουν αρχίσει να προλειαίνουν το έδαφος για την άρση και άλλων περιορισμών το επόμενο διάστημα, ώστε το Πάσχα να έχουμε επιστρέψει πλήρως στην κανονικότητα.

Η στρατηγική μας είναι να αρθούν οι περισσότεροι περιορισμοί μέχρι το Πάσχα, με την ελπίδα ότι τα δεδομένα σχετικά με την πανδημία θα είναι πολύ καλύτερα, δήλωσε  ο καθηγητής παθολογίας και λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος.
Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από τους περιορισμούς που θα αρθούν το επόμενο διάστημα,  το μέτρο της μάσκας θα παραμείνει – όπως είπε – μέχρι να έχουμε μεγάλη αποκλιμάκωση.
Έκανε μάλιστα  γνωστό ότι η επιτροπή των ειδικών συζητά ήδη μήπως διεξαχθούν κάποια πολιτιστικά δρώμενα χαμηλού κινδύνου, για την Αποκριά, όπου δεν θα υπάρχει μεγάλος συγχρωτισμός και την άλλη βδομάδα θα ληφθούν αποφάσεις.
Ανέφερε παράλληλα ότι κάποια στιγμή θα γίνει συζήτηση και για την αύξηση της χωρητικότητας στα γήπεδα.
«Σιγά σιγά θα έρθει και αυτό καθώς πρόκειται για σημαντική δραστηριότητα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γώγος.
Για την πορεία της πανδημίας δήλωσε ότι υπάρχει μια ύφεση και μια ελάττωση στις εισαγωγές και στις νοσηλείες.

Ο «οδικός χάρτης» για την επιστροφή στην κανονικότητα

Μετά τη χθεσινή εισήγηση της Επιτροπής των ειδικών για νέα άρση των περιοριστικών μέτρων, αυτή τη φορά στην Εστίαση, έχει αρχίσει να φουντώνει η συζήτηση για το πότε θα αρθούν πλήρως οι απαγορεύσεις με την κυβέρνηση να ετοιμάζει τον «οδικό χάρτη».
Η Επιτροπή εισηγήθηκε να καταργηθεί σε πρώτη φάση το ανώτατο όριο των έξι ατόμων στην εστίαση και στη διασκέδαση όσο αφορά στους καθήμενους.
Για την ώρα τόσο η Επιτροπή, όσο και η κυβέρνηση εμφανίζονται διστακτικοί στην πλήρη κατάργηση όλων των απαγορεύσεων που συνεχίζουν να ισχύουν, παρά την σταθεροποίηση των κρουσμάτων, καθώς αυτή παραμένει σε υψηλά επίπεδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, το πιθανότερο σενάριο είναι ότι το επόμενο διάστημα θα συνεχιστεί σταδιακή η άρση όλων των μέτρων, όπως γίνεται και σε αρκετές χώρες της Ευρώπης.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να επανέλθει η κανονικότητα σε όλους τους χώρους και δεν αποκλείεται στις αρχές Μαρτίου να μην ισχύει κανένας περιορισμός, με μοναδική εξαίρεση τη χρήση μάσκας.
Με την άρση, ωστόσο, των περιορισμών που θα ισχύσουν το επόμενο διάστημα στην διασκέδαση, εκτιμάται ότι θα έρθει και η η απαραίτητη εκτόνωση από την πλευρά των πολιτών.
Σε κάθε περίπτωση, διαμηνύουν κυβέρνηση και ειδικοί, όταν θα αρθούν και οι τελευταίοι περιορισμοί, δεν θα ισχύσει το ίδιο και για τους ανεμβολίαστους, οι οποίοι θα συνεχίζουν να τρώνε «πόρτα» σε κλειστούς χώρους διασκέδασης και εστίασης.

Προς ένα κανονικό Πάσχα

Εάν δεν αλλάξει κάτι και ο προγραμματισμός ισχύσει όπως περιγράφηκε παραπάνω, όπως αναφέρει η «Κ»,  είναι προφανές πως η κυβέρνηση θέλει από τα μέσα Μαρτίου να ανεβάσει στροφές έχοντας μια πλήρη και ανοιχτή οικονομία σε όλα τα επίπεδα.
Έτσι, όπως όλα δείχνουν και αν δεν υπάρξει κάποια δραματική εξέλιξη στον τομέα της πανδημίας, θα πάμε προς ένα κανονικά Πάσχα.
 

Όλη η επικαιρότητα