Ελλάδα

Κορωνοϊός: Προβλήματα με το πιστοποιητικό νόσησης – Τι συμβαίνει με την έκδοσή του

Δεν μπορούν να εκδώσουν πιστοποιητικό νόσησης
Ακούστε το άρθρο

Πρόβλημα με την έκδοση πιστοποιητικού νόσησης έχουν όσοι νοσούν για δεύτερη φορά με Covid. Το θέμα έθεσε η Εβελίνα Χαλαμπαλάκη, πρώην ασθενής Covid, η οποία μίλησε στο MEGA για όσα αντιμετώπισε.

«Αρχικά το θέμα ήρθε εις γνώσιν μου από ανθρώπους νοσήσαντες για δεύτερη φορά που με πλησίασαν για να τους ενημερώσω για την έκδοση πιστοποιητικού νόσησης για δεύτερη φορά. Είχα και εγώ νοσήσει για δεύτερη φορά. Μιλούσα με τον ΕΟΔΥ και προσπαθούσα να μπω στο σύστημα για να εκδώσω τα πιστοποιητικά μου, και δεν με άφηνε το σύστημα. Θέλουν αυτοί οι άνθρωποι να κάνουν και την 3η δόση και το σύστημα δεν τους αφήνει. Εγώ είμαι τυχερή -όπως μου είπε ο ΕΟΔΥ- και μπόρεσα να εκδώσω για δεύτερη φορά πιστοποιητικό νόσησης» ανέφερε η ίδια.
Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη,  τόνισε ότι το θέμα έχει φτάσει στο υπουργείο.
«Η ιστορία αυτή έχει φτάσει στο υπουργείο, στους αρμόδιους. Θα πρέπει η ομάδα του υπουργείου που ασχολείται με τους εμβολιασμούς να το λύσει άμεσα. Δεν είναι ένας και δύο άνθρωποι. Το θέμα απασχολεί πολύ κόσμο. Υπάρχει πολύς κόσμος που έχει νοσήσει για δεύτερη φορά. Αρκετοί είναι και αυτοί που δεν ήθελαν να δηλώσουν ότι νοσούν».

Πώς εκδίδεται το πιστοποιητικό νόσησης

Οι προϋποθέσεις έκδοσης είναι:
-Κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR για κορωνοϊό COVID-19, εντός 14 ημερών μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο
-Ειδικώς για τους πλήρως εμβολιασμένους, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 2, και κατόπιν θετικού ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test). Η ισχύς του πιστοποιητικού νόσησης διαρκεί έως 90 ημέρες μετά από τον κατά τα ανωτέρω μοναδικό ή πρώτο θετικό έλεγχο.
Ο πρώτος θετικός έλεγχος διενεργείται από α) δημόσια αρχή σύμφωνα με την οικεία νομοθεσία ή β) εργαστήρια αναφοράς δημόσια ή ιδιωτικά και περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του προσώπου, όπως αυτό αναγράφεται στην ταυτότητα ή στο διαβατήριο. Εφόσον πραγματοποιηθεί επαναληπτικός εργαστηριακός έλεγχος με τη μέθοδο PCR μετά από τις 90 ημέρες συν μία (1) ημέρα και είναι θετικός, δεν εκδίδεται πιστοποιητικό νόσησης, τηρουμένων πάντως των επιβαλλόμενων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας.
Ποιοι θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένοι
Οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες μπορούν να εκδώσουν πιστοποιητικό νόσησης με θετικό rapid test εντός 14 ημερών από τη νόσηση, ενώ οι ανεμβολίαστοι και μερικώς εμβολιασμένοι υποχρεούνται σε θετικό PCR και αναμονή 30 ημερών για την απόκτησή του.
Σύμφωνα με την ΚΥΑ, ως πλήρως εμβολιασμένοι ορίζονται:
-Όσοι έλαβαν προ τουλάχιστον 14 ημερών τη δεύτερη δόση με τα εμβόλια Pfizer, Moderna, AstraZeneca ή το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson&Johnson
-Όσοι έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον 14 ημερών τον εμβολιασμό έναντι του κορωνοϊού SARS-CoV-2 με μία δόση εμβολίου λόγω νόσησής τους με COVID-19
από 1η Φεβρουαρίου 2022, όσοι ενήλικοι από την πρώτη κατηγορία έχουν λάβει την αναμνηστική δόση προτού παρέλθουν επτά μήνες από την ολοκλήρωση του αρχικού εμβολιασμού.
 

Όλη η επικαιρότητα