Ελλάδα Υγεία

Κορωνοϊός: Συνεδριάζει την Τετάρτη για τα μέτρα η Επιτροπή – Πάνω από 100 νεκροί κατά μέσο όρο τον Φεβρουάριο

Αχτίδα αισιοδοξίας από τη μείωση των νοσηλευομένων ασθενών και την αποσυμπίεση στις ΜΕΘ
Ακούστε το άρθρο

Μαζί με τη θνητότητα, σε υψηλά επίπεδα παραμένει και η διασπορά του ιού, όπως προκύπτει από τα 22.889 νέα κρούσματα.

Το δίλημμα «Απόκριες ή Πάσχα» κυριαρχεί στη δημόσια σφαίρα όσο πλησιάζουμε στο άνοιγμα του Τριωδίου, στις 13 Φεβρουαρίου φέτος. Οι αριθμοί των σκληρών επιδημιολογικών δεικτών «πιέζουν» προς αποφάσεις υπέρ της επιστροφής στο χωριό για τον αμνό εις βάρος των καρναβαλικών εκδηλώσεων.
Με τα συγεκριμένα δεδομένα θα συνεδριάσει την Τετάρτη η Επιτροπή, προκειμένου να αποφασίσει τη διατήρηση ή μη των μέτρων. Ο κορωνοϊός άλλωστε παραμένει ανάμεσά μας και το αποδεικνύει καθημερινά με τον πλέον οδυνηρό τρόπο· τους ασθενείς που καταλήγουν καθημερινά στα νοσοκομεία της χώρας.
Σύμφωνα με τις εκθέσεις του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), στις οκτώ ημέρες που μετρά ο Φεβρουάριος ο κορωνοϊός έχει στοιχίσει τη ζωή σε 787 ανθρώπους μετά τους 108 σημερινούς, με το σύνολο στους 822 εφόσον συνυπολογιστούν για το χρονικό διάστημα οι 35 θάνατοι που ενσωματώθηκαν με καθυστέρηση στο Εθνικό Μητρώο COVID-19. Μαζί με τη θνητότητα, σε υψηλά επίπεδα παραμένει και η διασπορά του ιού, όπως προκύπτει από τα 22.889 νέα κρούσματα.

Η μοναδική αχτίδα αισιοδοξίας από τα τελευταία δεδομένα του ΕΟΔΥ, έρχεται από τον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών που «έπεσε» στους 524 από 549 χθες. Η εξέλιξη υποδεικνύει ενδεχομένως πως το νούμερο «500» στον σκληρό επιδημιολογικό δείκτη θα έρθει αρκετά νωρίτερα από το τέλος του μήνα, την εκτίμηση δηλαδή των μαθηματικών μοντέλων του Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα που επικαλέστηκε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την τελευταία ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας για την πορεία της πανδημίας.
Σύμφωνα, τέλος, με πληροφορίες του protothema.gr και ygeiamou.gr, μικρή μείωση υπήρξε και στο σύνολο των νοσηλευόμενων ασθενών με κορωνοϊό στην επικράτεια λίγο πιο κάτω από τους 4.600, με 503 εισαγωγές και 535 εξιτήρια το τελευταίο 24ωρο.
Πάτρα, η βασίλισσα του κορωνοϊού
Η επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα πολλών περιοχών δεν αφήνει περιθώρια για μεγάλα «ανοίγματα» και τολμηρές κινήσεις στο πλαίσιο εορτασμών και επικίνδυνων συνωστισμών. Αρκεί, για να διαπιστωθεί, μια ματιά στη βασίλισσα του καρναβαλιού, την Πάτρα, που εισήλθε στον καρναβαλικό ρυθμό από τις 22 Ιανουαρίου ήδη, αλλά και την υπόλοιπη Αχαΐα.
Στην Περιφερειακή Ενότητα (ΠΕ) Αχαΐας εντοπίζονται 780 νέα κρούσματα, η μεγαλύτερη διασπορά για σήμερα μετά την ΠΕ Ηρακλείου (868 κρούσματα) στη χώρα πλην Αττικής (6.000) και Θεσσαλονίκης (2.878). «Έκρηξη» παρατηρείται στα λύματα της Πάτρας κατά +177%, τη μοναδική πόλη με τριψήφια αύξηση του ιικού φορτίου για την εβδομάδα 31 Ιανουαρίου-6 Φεβρουαρίου 2022, σύμφωνα τα αποτελέσματα του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων. Ενδεικτικά, τα αμέσως επόμενα υψηλότερα ποσοστά αύξησης ήταν +38% στον Άγιο Νικόλαο και +31% στο Ρέθυμνο.
Παράλληλα, λυγίζει και το σύστημα υγείας της πόλης με πάνω από 200 ασθενείς με κορωνοϊό στα νοσοκομεία της. Οι 108 νοσηλεύονται σε Μονάδες (ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ, ΑΡΝ. ΠΙΕΣΗΣ) και 113 σε απλές κλίνες Covid. Το περασμένο 24ωρο έγιναν 31 εισαγωγές, με τις 27 στο Νοσοκομείο του Ρίου.
Από τα σκήπτρα του καρναβαλιού στα σκήπτρα του κορωνοϊού; Όπως ενημέρωσε νωρίτερα με ανακοίνωσή του το Δ.Σ του Σωματείου εργαζομένων στο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας», 60 τουλάχιστον εργαζόμενοι στο νοσοκομείο νοσούν με COVID-19.

Όλη η επικαιρότητα