Κόσμος

Kροκόδειλος ζούσε εδώ και πέντε χρόνια με λάστιχο γύρω από το λαιμό του – Μέχρι χθες

Δόλωμα, ένα κοτόπουλο!
Ακούστε το άρθρο

Μετά από πλήθος αποτυχημένων προσπαθειών, ντόπιοι κατάφεραν να απελευθερώσουν από τα πλαστικά δεσμά του κροκόδειλο στην Ινδονησία που είχε παγιδευτεί σε ένα λάστιχο για πάνω από πέντε χρόνια.

Οι υπεύθυνοι για την προστασία άγριας ζωής προσπαθούσαν να προσελκύσουν τον κροκόδειλο γλυκού νερού από το 2016, όταν οι κάτοικοι της πόλης Παλού στο νησί Σουλαουέσι τον πρωτοείδαν με ένα λάστιχο μοτοσικλέτας γύρω από το λαιμό του.
Ωστόσο, ήταν ένας κάτοικος που κατόρθωσε να πιάσει το 5,2 μέτρων ερπετό που κατά καιρούς έκανε την εμφάνισή του στο ποτάμι.
Ο Τίλι, ένας 34χρονος πωλητής πτηνών, χρησιμοποίησε ένα κοτόπουλο ως δόλωμα και σχοινιά για να παγιδεύσει το ζώο μετά από προσπάθειες τριών εβδομάδων. Στη συνέχεια,  μαζί με δεκάδες άλλους ντόπιους έσυραν τον κροκόδειλο στις όχθες του ποταμού, κόβοντας το λάστιχο και λυτρώνοντάς τον από το πολύχρονο μαρτύριο.
«Ήθελα απλώς να βοηθήσω. Σιχαίνομαι να βλέπω τα ζώα παγιδευμένα να υποφέρουν» ανέφερε ο Τίλι – που όπως πολλοί Ινδονήσιοι χρησιμοποιεί μόνο ένα όνομα.
Οι δύο πρώτες απόπειρες διάσωσης του τεράστιου ερπετού απέτυχαν καθώς τα σχοινιά δεν ήταν αρκετά ισχυρά για να αντέξουν το βάρος του.
«Ο κροκόδειλος ήταν απίστευτα βαρύς. Όλοι είχαν ιδρώσει και εξουθενωθεί» προσθέτει ο 34χρονος.
Μετά την επιχείρηση και υπό τους πανηγυρισμούς των ντόπιων, ο κροκόδειλος επέστρεψε στο «σπίτι» του.
Οι ειδικοί εκτιμούν πως επίτηδες κάποιος του έβαλε το λάστιχο στο λαιμό, σε μια προσπάθεια να τον πιάσει για κατοικίδιό του.
«Χθες ήταν μια ιστορική μέρα για εμάς, είμαστε ευγνώμονες για το γεγονός πως ο κροκόδειλος επιτέλους σώθηκε και εκτιμούμε τους ντόπιους που έδειξαν την ανησυχία τους για την άγρια ζωή» ανέφερε ο Χασμούνι Χασμάρ, επικεφαλής της τοπικής υπηρεσίας άγριας φύσης.
Το ερπετό είχε γίνει είδηση ξανά στις αρχές του 2020 όταν η τοπική κυβέρνηση έταξε αμοιβή σε όποιον κατάφερνε να το πιάσει και να του αφαιρέσει το λάστιχο από το λαιμό. Ωστόσο, αργότερα ακύρωσε τον ιδιότυπο αυτό «διαγωνισμό» υπό το φόβο πως έβαζε σε κίνδυνο την ασφάλεια του ζώου.
Πάντως, μετά από την εξέλιξη, η υπηρεσία δεσμεύτηκε πως «θα ανταμείψουμε τον Τίλι για τολμηρή προσπάθειά του στην προστασία της άγριας ζωής».
Πηγή:Lifo

Όλη η επικαιρότητα