Αχαϊα

Λύματα: Αύξηση 177% στο ιικό φορτίο της Πάτρας

Τα στοιχεία δείχνουν την υψηλή διασπορά του ιού στην κοινότητα.
Ακούστε το άρθρο

Αύξηση 177% στο ιικό φορτίο της Πάτρας, μείωση σε Ηράκλειο και Χανιά – Σταθερό το ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής, μικρή αύξηση στη Θεσσαλονίκη.

Πτωτικές τάσεις στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του κορωνοϊού των αστικών λυμάτων παρατηρήθηκε την εβδομάδα 31 Ιανουαρίου έως 6 Φεβρουαρίου 2022 σε σχέση με την εβδομάδα 24 έως 30 Ιανουαρίου 2022, σε τρεις από τις έντεκα (3/11) περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ, αυξητικές τάσεις σε έξι από τις δεκατρείς (6/13) περιοχές του ΕΔΕΛ και σταθεροποιητικές τάσεις σε τέσσερεις από τις δεκατρείς (4/13) περιοχές που ελέγχθηκαν από το ΕΔΕΛ, σύμφωνα με το protothema.
Συγκεκριμένα, πτωτικές τάσεις παρατηρήθηκαν στο Ηράκλειο (-58%), στα Χανιά (-29%) και στηνΚέρκυρα (-24%).
Αυξητικές τάσεις παρατηρήθηκαν στη Πάτρα (+177%), στο Ρέθυμνο (+31%) και στον Άγιο Νικόλαο (+38%), ενώ οριακές ήταν οι αυξήσεις στα Ιωάννινα (+13%), στη Θεσσαλονίκη (+27%)και στην Αλεξανδρούπολη (+29%).
Στην Πάτρα, οι αυξομειώσεις που παρατηρούνται τις τελευταίες εβδομάδες στην τάση παρουσίας ιικού φορτίου στα αστικά λύματα της πόλης με σταθερά όμως υψηλά επίπεδα αυτού δείχνουν τόσο την υψηλή διασπορά του ιού στην κοινότητα, όσο και την αστάθεια των κλιματικών συνθηκών που επηρεάζουν σημαντικά την επιβάρυνση των λυμάτων.
Το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρέμεινε ουσιαστικά σταθερό στην Ξάνθη (+7%), στηΛάρισα (+8%), στο Βόλο (+9%) και στην Αττική (-11%). 

Όλη η επικαιρότητα