Lifestyle

O πόλεμος των τράπερ: -Mαλώνεις ρε; -Mαλώνω -Τώρα δεν μαλώνω εγώ!

Έχουν κλείσει ραντεβού για... ξύλο δημοσίως.
Ακούστε το άρθρο

Ο πρώην σύντροφος της Ηλιάνας Παπαγεωργίου και ο ανταγωνιστής του ξεκίνησαν μία διαδικτυακή διαμάχη που εξελίχθηκε σε άγριο καβγά με εκφράσεις πεζοδρομίου και ραντεβού για ξύλο δημοσίως – κάτι που μάλλον δεν θα γίνει ποτέ.

Στα γραμμωμένα κορμιά τους δύσκολα εντοπίζει κανείς περιοχές που να διακρίνεται το δέρμα τους, αφού αμφότεροι έχουν εντρυφήσει μετά μανίας στη δερματοστιξία ή, για να το πούμε πιο απλά, στο φουλ του τατουάζ. Ο Snik και ο Light ή ο Light και ο Snik, για να μην αδικούμε κανέναν, θεωρούν εαυτούς βασιλιάδες του ελληνικού τραπ, με κομμάτια που εστιάζουν στο τρίπτυχο «λεφτά, ναρκωτικά, γυναίκες».
Με στίχους για μια fake βία που δεν θα ζήσουν ποτέ, αυτοί οι τράπερ του γλυκού νερού προσπάθησαν από την Κυριακή να μας πείσουν ότι ο ένας θα σκίσει τον άλλο στο ξύλο. Γιατί; Μα για να αποδείξουν στους χιλιάδες οπαδούς και φανατικούς θαυμαστές τους ότι είναι κατά τι άξιοι συνεχιστές των πρώτων διδαξάντων στον χώρο της trap, όπως ήταν ο Tupac Shakur και ο Notorious BIG. Πέρα από το γελοίο του πράγματος, οι δύο πιο εμπορικοί καλλιτέχνες του χώρου έκαναν ό,τι μπορούσαν εκείνο το βράδυ του Γενάρη για να προκαλέσουν το λεγόμενο beef.
Οπου beef δεν είναι το μοσχάρι ή το βόδι, αλλά όρος που σημαίνει τη λεκτική διαμάχη ή την αρχή μιας κόντρας ανάμεσα σε δύο ράπερ, η οποία μπορεί εύκολα να ξεφύγει αν είσαι αληθινός gangsta και όχι τράπερ του γλυκού νερού. Οταν μια κόντρα είναι αληθινή, τα γεγονότα και ο χρόνος καταδεικνύουν ενίοτε μια πραγματικότητα που αργά ή γρήγορα σημαδεύει για πάντα τους πρωταγωνιστές της. Η περίφημη κόντρα της ραπ σκηνής μεταξύ Δυτικής και Ανατολικής Ακτής στην Αμερική, στα μέσα της δεκαετίας του ’90, δεν περιορίστηκε σε κάποιες υποτιμητικές ρίμες τραγουδιών του Tupac Shakur. Ρίμες που έλεγαν ότι κοιμήθηκε -η ακριβής λέξη που χρησιμοποίησε είναι αυστηρώς ακατάλληλη- με τη Faith Evans, γυναίκα του άλλοτε κολλητού του, Notorious BIG. Μέχρι το βράδυ της 7ης Σεπτεμβρίου του 1996, ο 2Pac είχε γλιτώσει από μια απόπειρα δολοφονίας και είχε μείνει ένα χρόνο στη φυλακή όπου διάβασε τα άπαντα του Μακιαβέλι και Μπακούνιν, τους οποίους ο Snik και ο Light μάλλον αγνοούν.
Λίγο μετά τις έντεκα, σε ένα φανάρι, δεν πρόλαβε να δει πολλά όταν άρχισαν οι πυροβολισμοί από αυτοκίνητο που είχε σταματήσει δίπλα του. Δέχθηκε τέσσερις σφαίρες στο στήθος, στη λεκάνη, στον μηρό και στο χέρι και πέθανε μετά από έξι μέρες νοσηλείας εξαιτίας ακατάσχετης εσωτερικής αιμορραγίας. Εξι μήνες μετά, ήταν η σειρά του Notorious, που ξεκίνησε να πουλάει ναρκωτικά στον δρόμο και να ζει γενικά μέσα στην παραβατικότητα μέχρι να λάμψει το αστέρι του. Εκτελέστηκε με πέντε σφαίρες στις 9 Μαρτίου του 1997, καθώς έφευγε από ένα πάρτυ στο Λος Αντζελες ακολουθώντας με μαθηματική ακρίβεια τη μοίρα του άλλοτε κολλητού του 2Pac.
Συμβατικοί φίλοι ήταν μέχρι πρότινος και ο Snik με τον Light, τουλάχιστον μέχρι την περασμένη εβδομάδα, που η ιστορία τους και ο τελευταίος fake καβγάς ηχεί τουλάχιστον γραφικός σε σχέση με τους προαναφερθέντες gangsta ήρωες -ή για πολλούς, αντιήρωες- του hip hop. Ολα ξεκίνησαν από την πολυτελή μονοκατοικία του πρώτου στην Πεντέλη, όταν σε ένα live που ανέβασε είπε ότι ο Nero Greco (υποκοριστικό του Light) γνωρίζει ότι έρχεται δεύτερος σε δημοτικότητα. Τι ήταν να το πει; Η απάντηση του τράπερ δεν ήρθε από την κατοικία του στην Εκάλη, αλλά μέσα από το αυτοκίνητο και η κατάσταση μετά τα πρώτα εκατέρωθεν σχόλια δεν άργησε να ξεφύγει. Τα αρχικά «γαλλικά» και η πιο διάσημη ελληνική λέξη έδωσαν γρήγορα τη θέση τους σε αυτό που αποκαλούμε χοντρά μπινελίκια και χαρακτηρισμούς όπως «τελειωμένε».

Ολα ξεκίνησαν όταν σε ένα live που ανέβασε ο Snik είπε ότι ο Light γνωρίζει ότι έρχεται δεύτερος σε δημοτικότητα. Τι ήταν να το πει; Η απάντηση του τράπερ ήταν σκληρή και η κατάσταση δεν άργησε να ξεφύγει.Τα αρχικά «γαλλικά» έδωσαν γρήγορα τη θέση τους σε βαριές κουβέντες και χαρακτηρισμούς όπως «τελειωμένε»
Πρόσκληση για καβγά
Μετά ήρθε η πρόσκληση-πρόκληση του Light για να καθαρίσουν παίζοντας ξύλο οι δυο τους στον δρόμο, έτσι για να έχει ένα άρωμα αυθεντικότητας όλο αυτό. Ο Snik αποδέχτηκε την πρόσκληση και έστειλε μια διεύθυνση με «πινέζα» κοντά στο σπίτι του, ο αντίπαλος κατευθύνθηκε προς τα εκεί και εδώ αρχίζει η μεγάλη πλάκα. «Πού είσαι, ρε μεγάλε; Θα έρθεις; Περιμένω ένα τέταρτο ήδη», άρχισε να λέει ο Light. «Ερχομαι», απάντησε ο τράπερ που φόρεσε τη διάσημη πλέον ροζ γούνα του και αυτό συνεχίστηκε για ώρα. Το «έρχομαι» αντικαταστάθηκε από το «είδα πολλούς να είναι μαζί σου», για να καταλήξει τελικά σε μια παρωδία με λεκτικές αντεγκλήσεις για το θεαθήναι ανάμεσα στα δύο καλόπαιδα που συχνά διατείνονται ότι μεγάλωσαν μέσα στην αλητεία ή ότι, τέλος πάντων, βίωσαν δύσκολες καταστάσεις και ότι κάποιες φορές εντρύφησαν στην παρανομία.
Μιλώντας στη «Lifo», τον Νοέμβριο του 2019, ο Snik λέει το αμίμητο: «Δεν είναι καθόλου μυθολογία οι κόντρες. Το καλό με τους ράπερ είναι ότι φοράμε παντελόνια και σέβομαι κάποιον που θα πει για μένα κάτι αρνητικό ή θετικό, το ίδιο μπορώ να κάνω κι εγώ εξάλλου. Τον τελευταίο χρόνο απέχω απ’ αυτό γιατί με εξαντλεί. Αλλά τα beefs είναι πραγματικά».
Κάτι που το διαπιστώσαμε με τον ζωντανό καβγά της πλάκας, όπως αποδείχτηκε, που τελικά κατέληξε από street fight ή μια εντελώς light εκδοχή του «Fight Club» σε επίσημο αγώνα! Εναν αγώνα πάνω στο ring με οπαδούς που θα πληρώσουν για να δουν το υπερθέαμα «Snik vs Light», όπου θα πέσει επιτέλους το πολυπόθητο ξύλο που όλοι περιμένουν να δουν. Θα πέσει όμως; Πολύς κόσμος αμφιβάλλει ήδη αν θα πραγματοποιηθεί ποτέ ο αγώνας ανάμεσα στον «Mr. Chinchilla» και τον Nero Greco, υπό τα φώτα προβολέων και μπροστά στα μάτια των εκστασιασμένων θαυμαστών τους. Θαυμαστές που λατρεύουν τα δύο καλόπαιδα που έπιασαν την καλή και ηγούνται στον χώρο τους, κάτι που δίνει ειδικά στον Snik το δικαίωμα σε μια έπαρση που έχει απέναντι σε όποιον διαφωνεί μαζί του.
Οι δημοσιογράφοι έχουν την τιμητική τους πολύ συχνά, ίσως επειδή ο σταρ θέλει να το παίξει αντιδραστικός απέναντι στο σύστημα, ένας επαναστάτης τράπερ -ο Θεός να τον κάνει- που είναι μόνος εναντίον όλων. «Εκφράζουμε μια πραγματικότητα που υπάρχει. Μιλάω για πράγματα που είτε τα έχω δει, είτε τα έχω ζήσει, είτε τα έχουν κάνει φίλοι μου και όλα είναι πραγματικά», είχε πει ο Light στον Γρηγόρη Αρναούτογλου τον Μάρτιο του 2019, στην πρώτη συνέντευξη που παραχώρησε από τη στιγμή που ξεκίνησε. Συμπλήρωσε με νόημα μάλιστα πως όταν μιλάει για ναρκωτικά, συμμορίες και ξυλίκια είναι επειδή αυτά συνέβαιναν στις γειτονιές της Δυτικής Θεσσαλονίκης όπου μεγάλωσε.
Τα βιώματα και η Εκάλη
Πλέον στην Εκάλη όπου μένει οι εικόνες που αντικρίζει δεν έχουν καμία σχέση με τις παλιές του συνοικίες και τα βιώματα που τον ενέπνευσαν. Φορώντας μια ζακέτα Gucci, δαχτυλίδια, αλυσίδες και με ένα Rolex να στολίζει τον καρπό του, είπε ότι κάποια στιγμή κοιμόταν στο πάτωμα επειδή στο σπίτι όπου έμενε τα άτομα ήταν πολλά και δεν υπήρχαν αρκετά κρεβάτια. Πλέον τέτοια προβλήματα δεν έχουν ούτε αυτός ούτε ο Snik, οπότε μένει να δούμε πότε θα γίνει ο περίφημος αγώνας που θα βγάλει τον μεγάλο νικητή αυτού του beef.
Ο πρώτος υπερτερεί σε ύψος αλλά η τεχνική του στο μποξ θυμίζει, λένε κάποιοι, τον Στάθη Ψάλτη στη βιντεοκασέτα «Ράκος Νο 14: Και ο πρώτος μπουνάκιας». Αμφότεροι πάντως δήλωσαν ότι οι μισές εισπράξεις της επικής αυτής μονομαχίας θα διατεθούν σε φιλανθρωπικούς σκοπούς, κάτι που δείχνει τις ευαισθησίες τους.
Αυτοί που ήδη αναρωτιούνται γιατί να μη δώσουν όλες τις εισπράξεις για έναν καλό σκοπό μάλλον δεν έχουν αντιληφθεί ό,τι κατάλαβαν οι νοήμονες άνθρωποι. Οτι όλο αυτό το σόου «στήθηκε» ουσιαστικά από τους δύο τράπερ περισσότερο για τα κλικ και τη δημοσιότητα, παρά για να λύσουν τις όποιες διαφορές τους.
Σε διαφορετική περίπτωση -την αληθινή δηλαδή- το ξύλο θα είχε ήδη πέσει χωρίς ραντεβού και «πινέζες» με την τοποθεσία, κάποιος θα έχανε, κάποιος θα κέρδιζε και η ζωή θα συνεχιζόταν. Τώρα έχει μείνει ένας αγώνας που είναι άγνωστο πότε θα γίνει και η κόντρα για το ποιος είναι ο πρώτος και ο καλύτερος σε αυτό που κάνει βγάζοντας προς τα έξω το γνωστό τρίπτυχο. Τόσο ο Snik όσο και ο Light έχουν σίγουρα ακούσει τους παρακάτω στίχους από το τραγούδι «Τίποτα στον κόσμο» του ράπερ ΛΕΞ:
«Δεν έχω τίποτα στον κόσμο σαν κι εμένα
Τίποτα στον κόσμο σαν κι εμένα
Ρώτησε τ’ αδέρφια μου ένα-ένα
Δεν έχουν τίποτα στον κόσμο σαν κι εμένα
Τίποτα στον κόσμο σαν κι αυτούς
Τίποτα στον κόσμο σαν κι αυτούς
Ξέρουνε τους δρόμους σαν το σπίτι τους (απέξω)
Εμαθα όσα ξέρω απ’ τους καλύτερους
Δεν φταίει το σχολείο για όσα μπόρεσα
Φταίει που πεινούσα και δε χόρτασα
Βρήκα δέκα λέξεις και τις κόλλησα
Το rap είν’ ο πατέρας που δε γνώρισα».
Το κακό είναι ότι δεν έμαθαν τίποτε από αυτούς.
Πηγή:Πρώτο Θέμα

Όλη η επικαιρότητα