WEB tv Πολιτική

Ο ΥΠΕΣ Μάκης Βορίδης αποκλειστικά στην ΟΡΤ: «Εκλογές στην ώρα τους, με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο!» (vid)

Ο κ. Βορίδης χαρακτήρισε ανακριβείς τις δηλώσεις Δούκα για τις αποζημιώσεις των πυρκαγιών του 2007 και ξεκαθάρισε πως οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους.
Ακούστε το άρθρο

Στον Πύργο βρέθηκε χθες ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, στις εορταστικές εκδηλώσεις για τον Πολιούχο της πόλης του Πύργου, Άγιο Χαράλαμπο, ο Μάκης Βορίδης με τον υπουργό Εσωτερικών να παραχωρεί μια αποκλειστική εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στην ΟΡΤ και τον Κώστα Κριετσιώτη για όλα τα τρέχοντα θέματα της επικαιρότητας.

Ο κ. Βορίδης χαρακτήρισε ανακριβείς τις δηλώσεις Δούκα για τις αποζημιώσεις των πυρκαγιών του 2007, ξεκαθάρισε πως οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους χωρίς αλλαγή του εκλογικού νόμου ενώ αναφέρθηκε και σε δυο θέματα που αφορούν τον Νομό όπως το ειδικό τέλος ταφής απορριμμάτων αλλά και η ένταξη έργων στο «Α.Τρίτσης».

 «Έγιναν αστοχίες το 2007 όμως οι δηλώσεις Δούκα είναι ανακριβείς»

Σε ερώτηση του Κώστα Κριετσιώτη αν όσα ειπώθηκαν από τον Πέτρο Δουκα  στην σύσκεψη της Σπάρτης για τις φωτιές του 2007 στην Ηλεία ήταν πραγματικά δεδομένα τα οποία κυνικά επιβεβαίωσε ο Δήμαρχος Σπάρτης ή ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας ο κ. Βορίδης απάντησε πως «ως προς το ύφος και το ήθος της συζήτησης έχει πάρει κατηγορηματική και σαφή θέση ο πρωθυπουργός και την έκλεισε με ορθό τρόπο. Ως προς την ουσία των λεγόμενων είναι και αυτοί ανακριβής και δημιουργείται και ένας κίνδυνος: Η οφειλόμενη αποζημίωση προκειμένου να στηριχτούν περιοχές οι οποίες έχουν πάθει μεγάλες ζημιές από μια φυσική καταστροφή μπορεί να αρχίσει να ερμηνεύεται ως ένα είδος πολιτικής συναλλαγής. Άρα, θα γίνεται μία καταστροφική πλημμύρα στην Εύβοια και πάμε να αποζημιώσουμε τους αγρότες σημαίνει πως συναλλασσόμαστε μαζί τους Στόχος είναι να φτιάξουμε ένα σύστημα προκειμένου με ένα ταχύ και αντικειμενικό τρόπο να μπορέσουμε να αποζημιώσουμε επιχειρήσεις που έχουν ζημιές.
 Αν μέσα στην ανάγκη να υπάρξει μία ταχεία αποζημιωτική διαδικασία χωρίς μία υπερβολική εκ των προτέρων τήρηση μπορεί να υπάρξουν αστοχίες που πρέπει να υπάρξει εκ των υστέρων ένας μηχανισμός όποιος θα κάνει τον έλεγχο εκεί που πρέπει.
Ήταν εξαιρετικά κακή η τοποθέτηση και η συζήτηση που άνοιξε γιατί είναι άλλο ζήτημα το αν υπήρξαν αστοχίες αποζημιώθηκε στο 2007 που όντως υπήρξαν και άλλο ζήτημα να αποδίδεις πρόθεση πολιτικής συναλλαγής και ουσιαστικά εξαγοράς σε όποιον θέλει να αποζημιώσει τους πολίτες που έπαθαν κάποια καταστροφή».

«Δεν αλλάζει σε καμία περίπτωση ο εκλογικός νόμος, κανονικά οι εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης»

Στην ερώτηση για την έντονη φημολογία που μπορεί να προκύπτει και από την βάση της Νέας Δημοκρατίας και από βουλευτές της περιφέρειας, για αλλαγή του εκλογικού νόμου και μείωση του ποσοστού αυτοδυναμίας από το 38% στο 34%, ο υπουργός Εσωτερικών ξεκαθάρισε πως «το έχω διαβάσει αλλά δεν το έχω δεν το έχω ακούσει από κανένα βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας άρα τέτοιες σκέψεις εκφράστηκαν και κινήθηκαν δημοσιογραφικά. Στην κυβέρνηση δεν υπάρχει καμία τέτοια σκέψη!»
Ανάλογη ήταν η απάντηση του Μάκη Βορίδη και στην πιθανότητα μεταφοράς ή παράτασης των εκλογών στην τοπική αυτοδιοίκηση προκειμένου να συμπέσουν με τις ευρωεκλογές, με τον υπουργό εσωτερικών να  τονίζει πως θα γίνουν στην ώρα τους.

«Εκλογές χωρίς αστερίσκους στο τέλος της τετραετίας»

Ερωτηθείς από τον Κώστα Κριετσιώτη για το ενδεχόμενο προώρων εκλογών λόγω και της καλής εικόνας που παρουσιάζει η Νέα Δημοκρατία στις δημοσκοπήσεις, ο κ. Βορίδης σημείωσε πως «ο Πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει το χρόνο των εκλογών. Έχουμε μία κυβέρνηση με την στήριξη της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και χωρίς την παραμικρή αμφισβήτηση. Έχουμε μια κυβέρνηση που μετά τα δυόμισι χρόνια θητείας έχει μία καθαρή δημοσκοπική διαφορά, τέτοια που δεν έχει ιστορικό προηγούμενο. Επομένως στο επίπεδο της κοινωνίας είναι προφανές ότι  ένα μεγάλο κομμάτι της καταλαβαίνει την προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση και τη στηρίζει παρά τις 15 τελευταίες μέρες που προσπαθεί η αξιωματική αντιπολίτευση να οξύνει το ύφος της πολιτικής αντιπαράθεσης. Υπάρχουν μία σειρά από πράγματα σε όλα τα επίπεδα που δρομολογούμε υλοποιώντας τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ και η αύξηση του κατώτατου μισθού. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποιος λόγος να πιέζει την κυβέρνηση να πάει σε πρόωρες εκλογές και ασφαλώς δεν είναι τέτοιος λόγος η πρόταση δυσπιστίας του κ. Τσίπρα».

«Αλλάζει το πολιτικό κλίμα η άνοδος του ΚΙΝΑΛ»

Για το αν υπάρχει αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό λόγω της ανόδου του Κινήματος Αλλαγής, ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε: «Εγώ θα δεχτώ ότι υπάρχει μία αλλαγή πολιτικού κλίματος! Δεν ξέρω αν αυτή η δημοσκοπική αλλαγή θα επαληθευτεί σε μία εκλογική διαδικασία αλλά ότι υπάρχει μία αλλαγή πολιτικού κλίματος, υπάρχει και αυτό φαίνεται κυρίως στη νευρικότητα με την οποία αντιδρά η αξιωματική αντιπολίτευση. Οι  παράγοντες που οδήγησαν τον κύριο Τσίπρα στην πρόταση δυσπιστίας και στο ότι το τελευταίο διάστημα είναι πολύ πιο επιθετικός είναι μία τεχνητή όξυνση που δεν έχει στόχο τη Νέα Δημοκρατία αλλά το ΚΙΝΑΛ. Δημοσκοπικά εμφανίζεται μία μετακίνηση όμως εγώ θέλω να πιστεύω ότι η γενική εικόνα ως προς τα μεγέθη που παράγουν πολιτικό αποτέλεσμα είναι ποιος θα είναι πρώτος και ποιος έχει τη δυνατότητα να συγκροτήσει κυβέρνηση και σε δεν θεωρώ ότι δεν υπάρχει αλλαγή του πολιτικού περιβάλλοντος!»

«Η βασική φιλοσοφία του τέλος ταφής είναι σωστή»

Στην ερώτηση για το ειδικό τέλος ταφής απορριμμάτων που επηρεάζει άμεσα την περιοχή μας λόγω της ύπαρξης της πρότυπης μονάδας επεξεργασίας στερεών αποβλήτων και αν αυτό έπρεπε να συγκεκριμενοποιηθεί για τις περιοχές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, ο Μάκης Βορίδης δήλωσε πως: «Ξέρω τα παράπονα των δημάρχων και είναι σεβαστά γιατί θέλουν το καλύτερο για τους δήμους τους και τους δημότες τους, θέλουν να έχουν άνεση στον προϋπολογισμό τους και να μην πιεστούν όμως το σκεπτικό της  λειτουργίας του τέλους ταφής είναιότι πρέπει να μειώσουμε τον όγκο των απορριμμάτων που θάβονται. Το τέλος ταφής σε παρακινεί να βρεις τρόπους προκειμένου να μην θάβεις τα απορρίμματα. Η βασική του φιλοσοφία είναι σωστή. Η αύξηση των δημοτικών τελών δεν είναι σωστή γιατί μεταφέρει πίεση στους δημότες.  Καταλαβαίνω μία σειρά από ενστάσεις αλλά η βασική φιλοσοφία του τέλους ταφής δεν μπορεί να αλλάξει. Είμαστε σε συζήτηση με την ΚΕΔΕ για το τι είναι εκείνο που μπορούμε να κάνουμε για να επιταχύνουμε τη μείωση του όγκου  απορριμμάτων που θάβονται».

Διαβάστε Επίσης

Όλη η επικαιρότητα