Αγροτικά Ηλεία

ΟΑΣΗ: Στις 7 Φεβρουαρίου η μεγάλη κινητοποίηση των αγροτών στον κόμβο της Μαραθιάς

Σε κινητοποιήσεις κατεβαίνουν οι αγρότες της Ηλείας.
Ακούστε το άρθρο

Σε κινητοποιήσεις κατεβαίνουν οι αγρότες της Ηλείας για ακόμα μια φορά προκειμένου να ασκήσουν πίεση στη κυβέρνηση για να δώσει λύσει στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν που έχουν να κάνουν κυρίως με το κόστος της καλλιέργειας και την κατρακύλα των τιμών των αγροτικών προϊόντων.

Αυτό αποφάσισαν στην χθεσινή σύσκεψη που έγινε στο Εργατικό Κέντρο Αμαλιάδος στις 7:30 το απόγευμα μετά από πρόσκληση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας. Ειδικότερα αύριο Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιήσουν το πρωί παράσταση διαμαρτυρίας για την αύξηση του ρεύματος που έχει σηκώσει στα ύψη το κόστος της καλλιέργειας. Επίσης στις 7 Φεβρουρίου στις 11:00 το πρωί θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον κόμβο της Μαραθιάς με αγροτικά μηχανήματα
Μάλιστα στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων αυτών θα συνεχιστούν οι συσκέψεις σε κάθε αγροτική περιοχή ώστε να δώσουν δυναμικό παρών ο οι αγρότες στις κινητοποιήσεις αυτές.

Διεκδικούν

Τα αιτήματά τους εστιάζονται στα εξής:
*”Εδώ και τώρα μείωση του κόστους παραγωγής. Άμεση και αυξημένη επιδότηση στους αγροτοπαραγωγούς για την αντιμετώπιση της αύξησης τους κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο όπως στους εφοπλιστές. Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής. Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια και σε βασικά είδη των αναγκών της λαϊκής οικογένειας.
Κατώτερες εγγυημένες τιμές πώλησης από τον παραγωγό για τα αγροτικά προϊόντα έτσι ώστε να καλύπτεται το κόστος παραγωγής και να εξασφαλίζεται ένα εισόδημα επιβίωσης. Για την κορινθιακή σταφίδα 2€/Kg, για το πρόβειο γάλα 1,50€/Kg, για το πορτοκάλι 0,40€/Kg, για το μανταρίνι 0,50€/Kg, για τα κηπευτικά 50% αύξηση σε σχέση με πέρσι.

ΟΧΙ στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις εξωλίμνιες περιοχές. Καμία αλλαγή χρήσης γης

*Εξόφληση του συνόλου των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ. Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100% με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.
*Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος λόγω ακαρπίας στα εσπεριδοειδή, που αν και έχει πλήξει όλη την Ελλάδα, δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ. Να αποζημιωθούν όλες οι καταστροφές από τις πρόσφατες πλημμύρες ανεξαρτήτως αν έχουν δηλωθεί οι καλλιέργειες στον ΕΛΓΑ.
*Άμεσα έργα για αντιπυρική, αντιπλημμυρική, αντισεισμική, αντιχαλαζική και αντιανεμική θωράκιση και προστασία της παραγωγής και της ζωής μας.
*Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, χωραφιού, στάνης. Κανένα σπίτι και γεωργική εγκατάσταση χωρίς ρεύμα.»
 

Όλη η επικαιρότητα