Ηλεία

Οι δικηγόροι των Θιβετιανών ακτιβιστών στην «Π»: «Επέλεξαν την Ολυμπία ως σύμβολο δημοκρατίας!»

Αναβολή της δίκης των Θιβετιανών και τι επισημαίνει η υπερασπιστική γραµµή τους...
Ακούστε το άρθρο

Στις 17 Οκτωβρίου 2021, η TselaZoksang, μια 18χρονη Θιβετιανή Αμερικανίδα, και ο JoeySiu, ένας 21χρονος Χονγκ Κονγκέζο-Αμερικανός ακτιβιστής συναντήθηκαν στο χώρο της Ακρόπολης στην Αθήνα.

Κρέμασαν μια Θιβετιανή σημαία για την υποστήριξη της ελευθερίας στο Χονγκ Κονγκ από τις σκαλωσιές ενώ φώναζαν «Μποϊκοτάρετε το Πεκίνο 2022» και «Ελεύθερο Θιβέτ».

Οι ελληνικές αρχές κατάσχεσαν αμέσως τις σημαίες τους και τους κράτησαν όλη τη νύχτα σε κελί. Την επόμενη μέρα, στις 18 Οκτωβρίου 2021, ο Θιβετιανός-καναδός ακτιβιστής ChemiLhamo, μαζί με Αμερικανούς και Βρετανούς ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διαμαρτυρήθηκαν κατά τη διάρκεια της τελετής αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στην Ολυμπία.
Οι ακτιβιστές φώναξαν συνθήματα και κρατούσαν ένα πανό που έγραφε «Όχι Αγώνες Γενοκτονίας» κυματίζοντας ταυτόχρονα μια θιβετιανή σημαία. Οι τρεις διαδηλωτές έπεσαν στο έδαφος από την ασφάλεια και κρατήθηκαν στη φυλακή για περισσότερες από 2 ημέρες σε φυλακή στον Πύργο πριν αφεθούν ελεύθεροι εν αναμονή της δίκης η οποία χθες πήρε αναβολή λόγω παρέλευσης ωραρίου για την 1η Δεκεμβρίου του 2022.
Οι ακτιβιστές κατηγορούνται για απόπειρα «ρύπανσης, βλάβης και παραμόρφωσης» ενός ιστορικού μνημείου, κατηγορία που τιμωρείται με φυλάκιση έως και πέντε ετών σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία.

Η ομάδα υπεράσπισης των ακτιβιστών πιστεύει ότι έχουν κατηγορηθεί για αβάσιμες κατηγορίες πέρα από το πεδίο οποιασδήποτε από τις πράξεις τους. Η νομική εκπροσώπηση των ακτιβιστών πιστεύει επίσης ότι η δίωξη για αυτές τις κατηγορίες, και οποιαδήποτε επακόλουθη καταδίκη, συνιστά παραβίαση των δικαιωμάτων τους στην ελευθερία της συνέλευσης, στην ελευθερία της έκφρασης και στην ελευθερία σκέψης και συνείδησης βάσει της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

«Καμία καταστροφή οποιουδήποτε ιστορικού μνημείου δεν έλαβε χώρα στην Ελλάδα»

Ο ChemiLhamo, ένας από τους ακτιβιστές που συνελήφθησαν στις 18 Οκτωβρίου 2021 δήλωσε ότι, «Καμία καταστροφή οποιουδήποτε ιστορικού μνημείου από ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν έλαβε χώρα στην Ελλάδα—στις 18 Οκτωβρίου κρατούσα ένα πανό «Όχι Γενοκτονικοί Αγώνες» και έκανα μια ερώτηση: «Πώς μπορεί να επιτραπεί στο Πεκίνο να φιλοξενήσει τους αγώνες δεδομένου ότι διαπράττουν γενοκτονία κατά των Ουιγούρων;» Κανένα δικαστήριο δεν μπορεί να πιστέψει ότι αυτό με καθιστά ένοχο για «απόπειρα καταστροφής ιστορικού τόπου» χωρίς να χάσει τη νομιμότητά του ως αμερόληπτου και δίκαιου δικαστικού σώματος . Η πραγματική καταστροφή ιστορικών μνημείων από την κινεζική κυβέρνηση συμβαίνει σε όλο το Θιβέτ καθημερινά. Μόλις πριν από εβδομάδες, ένα άγαλμα του Βούδα 99 ποδιών, 45 τροχοί προσευχής, ακόμη και ένα μοναστικό σχολείο κατεδαφίστηκαν βίαια από την κινεζική κυβέρνηση στο Ντράγκο του Θιβέτ. Φοιτητές εκδιώχθηκαν, μέλη της τοπικής κοινότητας κρατήθηκαν και βασανίστηκαν για απλή ανταλλαγή πληροφοριών. Αυτό είναι το αληθινό έγκλημα, ωστόσο η ΔΟΕ επιβραβεύει την Κίνα με τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες».

«Αβάσιμη και άκυρη η κατηγορία»

Ο Έλληνας δικηγόρος, Αλέξης Αναγνωστάκης, ο οποίος εκπροσωπεί και τους ακτιβιστές δήλωσε ότι «Κατά τη γνώμη μου, η κατηγορία είναι αβάσιμη και άκυρη. Δεν έγινε καμία καταστροφή ιστορικών μνημείων, αντιθέτως ήταν μια συμβολική ειρηνική διαμαρτυρία, που προστατεύεται από το εσωτερικό και το διεθνές δίκαιο. Η δράση των διαδηλωτών ήταν μια πράξη ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του παγκόσμιου κοινού σχετικά με τα κατοχικά εγκλήματα και την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Θιβέτ και αλλού. Επέλεξαν την Ακρόπολη και την Ολυμπία ως σύμβολα της δημοκρατίας και το λίκνο του δυτικού πολιτισμού. Από την Ακρόπολη και την Ολυμπία υπερασπίστηκαν συμβολικά τη δημοκρατία και την ελευθερία του λαού. Οι διαδηλωτές αξίζουν έπαινο αντί για συλλήψεις και χειροπέδες».

«Η κατηγορία των ακτιβιστών αποτελεί σαφή παραβίαση των δικαιωμάτων τους»

Ο Μάικλ Πόλακ, διευθυντής της Δικαιοσύνης στο Εξωτερικό εξέφρασε επίσης ανησυχίες δηλώνοντας ότι  «Οι ακτιβιστές σε αυτήν την υπόθεση ρώτησαν πώς μπορεί να επιτραπεί στο Πεκίνο να χρησιμοποιήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τα σύμβολά τους για σκοπούς προπαγάνδας, ενώ η γενοκτονία και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας λαμβάνουν χώρα κατά του λαού των Ουιγούρων, ενώ η έντονη καταστολή κατά των Θιβετιανών συνεχίζεται αμείωτη, και ενώ η καταστροφή των ελευθεριών στο Χονγκ Κονγκ λαμβάνει χώρα μπροστά στα μάτια μας. Πολλοί σε όλο τον κόσμο θα κάνουν τις ίδιες ερωτήσεις. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αντιμετωπίζει πολύ αυστηρά τις προσπάθειες περιορισμού του σημαντικού δικαιώματος στην ελευθερία του συνέρχεσθαι, της έκφρασης και της σκέψης και της συνείδησης. Έχει δηλώσει ότι «η παρέμβαση σε ειρηνικές συνελεύσεις, εκτός από εκεί που υπήρξε υποκίνηση σε βία ή απειλή για τις δημοκρατικές αρχές, αδικεί τη δημοκρατία και μάλιστα τη θέτει σε κίνδυνο (Faber κατά Ουγγαρίας). Η κατηγορία των ακτιβιστών για ένα σκοτεινό αδίκημα που δεν ανταποκρίνεται στα γεγονότα των γεγονότων αποτελεί σαφή παραβίαση των δικαιωμάτων τους βάσει της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της αρχής ότι οποιοσδήποτε περιορισμός αυτών των δικαιωμάτων πρέπει να προβλέπεται από το νόμο».

«Οι άνθρωποι διαμαρτυρήθηκαν ειρηνικά με απόλυτο σεβασμό στις αξίες και τα ολυμπιακά ιδεώδη»

Από την πλευρά του, ο Ηλείος δικηγόρος Αντώνης Μπαχούρος, εξέφρασε την απογοήτευση του για την αναβολής της δίκης σημειώνοντας ότι «Χθες, στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηλείας, εκδικαζόταν η ποινική υπόθεση των τριών αλλοδαπών, οι οποίοι συνελήφθησαν κατά την τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, κατά τη διάρκεια μιας ειρηνικής διαμαρτυρίας στο πρανές του χώρου που πραγματοποιούνταν η τελετή. Δυστυχώς, ενώ αιτηθήκαμε την κατά προτίμηση διεξαγωγή της δίκης, λόγω της φύσης της υποθέσεως και της σπουδαιότητας που έχει αυτή για τους εντολείς μας, οι οποίοι αδίκως κατηγορούνται για ένα σοβαρότατο αδίκημα, όπως η φθορά αρχαιολογικού μνημείου, το Δικαστήριο δεν έκανε δεκτό το αίτημά μας, με αποτέλεσμα η υπόθεση να αναβληθεί λόγω ωραρίου για την 1η Δεκεμβρίου 2022. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους συναδέλφους κ.κ.Αλέξιο Αναγνωστάκη, δικηγόρο Αθηνών και μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Ποινικολόγων (ΕuropeanCriminalBarAssociation) και ΜάικλΠόλακ,δικηγόρο Λονδίνου και μέλος του Middle Temple, καταξιωμένους ποινικολόγους και γνωστούς για την ευαισθησία τους στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πανελλαδικά και εκτός Ελλάδος,που ήρθαν στον Πύργο για την υπόθεση αυτή, τα Μέσα Ενημέρωσης, αλλά και όλους όσους ευαισθητοποιήθηκαν για αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν ειρηνικά και με απόλυτο σεβασμό στις αξίες και τα ολυμπιακά ιδεώδη, χωρίς βία και χωρίς να προκαλέσουν οποιαδήποτε φθορά ή ζημία, ούτε στο χώρο ούτε σε κάποιο συνάνθρωπό μας».
 

Όλη η επικαιρότητα