Επιστήμη Ζώα Περιβάλλον

Οι μεγάλες ποσότητες περιττωμάτων σκύλων βλάπτουν τη φύση, σύμφωνα με νέα έρευνα

Καλές οι βόλτες, αλλά με μειονεκτήματα για τη φύση
Ακούστε το άρθρο

Τα περιττώματα και τα ούρα των σκύλων απορρίπτονται σε φυσικά καταφύγια σε τέτοιες ποσότητες ώστε είναι πιθανό να βλάπτουν την άγρια φύση, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Στην ανάλυση διαπιστώνεται πως η διαδικασία αυτή μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολικές ποσότητες αζώτου και φωσφόρου στο έδαφος που με τη σειρά τους μπορούν να ξεπεράσουν τα επίπεδα που θεωρούνται νόμιμα για την γεωργία.
Οι επιστήμονες έφτασαν στο συμπέρασμα αυτό καταγράφοντας ομάδες σκυλιών για πάνω από 18 μήνες σε τέσσερα φυσικά καταφύγια στα περίχωρα της Γάνδης. Όπως λένε, η κατάσταση εκεί δεν διαφέρει από το υπόλοιπο της Ευρώπης που φιλοξενεί περί τα 87 εκατομμύρια σκυλιά.
Τα οικόσιτα σκυλιά υπολογίζεται πως αποβάλλουν στις βόλτες τους κατά μέσον όρο 11 κιλά αζώτου και 5 κιλά φωσφόρου ανά 2,5 στρέμματα, ετησίως.
 
Οι τιμές αυτές είναι ανάλογες των επιπέδων ατμοσφαιρικής ρύπανσης από τα αέρια που εκλύονται από τη γεωργία, τη βιομηχανία και την κυκλοφορία – που κυμαίνεται από 5-25 κιλά αζώτου- που σημαίνει πως οι επιπτώσεις των σκυλίσιων περιττωμάτων κάθε άλλο παρά αμελητέες είναι.
 
Πολλοί από τους κηδεμόνες σκύλων εσφαλμένα θεωρούν πως, αφήνοντας τα περιττώματα των κατοικιδίων τους στο χώμα, δεν βλάπτει τη φύση, αντιθέτως ίσως την ωφελεί. Ωστόσο, τα περισσότερα οικοσυστήματα είναι φυσικά περιβάλλοντα χαμηλής περιεκτικότητας σε θρεπτικά συστατικά και η υπερλίπανσή τους μειώνει τη βιοποικιλότητα, επιτρέποντας σε μερικά φυτά -όπως τσουκνίδες και αγριόχορτα- να ακμάσουν σε βάρος άλλων.
 
«Είμαστε κατάπληκτοι από το πόσο υψηλές σε θρεπτικά συστατικά είναι οι απορρίψεις από σκύλους» αναφέρει ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Πίτερ Ντε Φρεν, του πανεπιστήμίου της Γάνδης.
«Οι εκλύσεις αζώτου στην ατμόσφαιρα από τη γεωργία, τη βιομηχανία και την κυκλοφορία οχημάτων σωστά λαμβάνουν μεγάλη προσοχή από την πολιτική, ωστόσο υπό την ίδια έννοια το ζήτημα των σκυλιών είναι πλήρως παραμελημένο» προσθέτει ο ίδιος.
«Ασφαλώς υπάρχουν πολλά οφέλη από τις βόλτες στη φύση, τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά, για τους κηδεμόνες και τα σκυλιά τους, ωστόσο το μειονέκτημα είναι η πρόκληση υπερβολικών ποσοτήτων θρεπτικών συστατικών» εξηγεί.
Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Ecological Solutions and Evidence, κατέγραψε πάνω από 1.600 σκυλιά κατά τη διάρκεια 500 επισκέψεων σε φυσικά καταφύγια, καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας, επτά μέρες την εβδομάδα.
 
Οι επιστήμονες συνέκριναν τα δεδομένα που συγκέντρωσαν με τα γνωστά επίπεδα αζώτου και φωσφόρου που αποβάλλουν τα σκυλιά για να υπολογίσουν τη συνολική ποσότητα συστατικών.
lifo.gr (Με πληροφορίες από Guardian)

Όλη η επικαιρότητα