Οικολογία Περιβάλλον

Παρίσι: Ένα συγκλονιστικό έργο τέχνης με πάγο που λιώνει, για την κλιματική αλλαγή

Η γαλλική πρωτεύουσα φημίζεται για την αγάπη της στην τέχνη και τις εκπληκτικές εκθέσεις που μπορεί να βρει κανείς στις πιο απροσδόκητες γωνιές της πόλης.
Ακούστε το άρθρο

Εάν βρεθείτε στο Παρίσι έως τις 20 Φεβρουαρίου θα έχετε την ευκαιρία να δείτε τη νέα έκθεση του Τούρκου καλλιτέχνη Mehmet Ali Uysal, που στήθηκε μέσα στο φημισμένο πολυκατάστημα Le Bon Marché και έχει κεντρίσει την προσοχή του κοινού.
Πρόκειται για ένα installation που υπονοεί ότι ολόκληρο το πολυκατάστημα βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και η κύρια εγκατάσταση προσομοιάζει το υποθαλάσσιο μέρος δύο τεράστιων παγόβουνων, τα οποία κρέμονται από τον ουρανό του αίθριου.

Ο χώρος μοιάζει να κατακλύζεται με νερό, φέρνοντας στον νου όλων μας τους παγετώνες που λιώνουν με ιλιγγιώδης ρυθμούς, και τον ίδιο τον πλανήτη που βγάζει, ίσως, την τελευταία του κραυγή αγωνίας.
Δεκάδες μέτρα από ασημί ύφασμα χρησιμοποιήθηκαν για το στήσιμο του project, που θίγει το εξαιρετικά ευαίσθητο ζήτημα της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Το τρίτο και τελευταίο μέρος της εγκατάστασης είναι μια λευκή λέμβος, διαστάσεων 17 επί 8 μέτρα.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Le Bon Marché Rive Gauche (@lebonmarcherivegauche)

Ο ίδιος ο καλλιτέχνης δήλωσε πως δεν είναι ακτιβιστής, ούτε φυσικά και πολιτικός. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια οι επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη είναι εμφανείς σε όλους μας. Οι φωτιές του περασμένου καλοκαιριού και η ασφυκτική ζέστη έχουν εντυπωθεί σαν εφιάλτης στην ψυχή μας, κάτι που βίωσε και ο ίδιος στην πατρίδα του την Τουρκία.
«Προσπαθώ να μάθω περισσότερα για αυτό(για την κλιματική αλλαγή). Μαθαίνω και στο επίπεδο μου προσπαθώ να δράσω,» είπε ο Mehmet Ali Uysal, δίνοντας μέσα από το έργο αλλά και τις σκέψεις του το στίγμα της ατομικής ευθύνης όλων μας σε αυτή την κλιματική απειλή που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε.
Πηγή: Bovary.gr

Όλη η επικαιρότητα