Αχαϊα

Πάτρα: Παππάς δεν έθαβε την νεκρή… αν δεν πλήρωνε η μάνα της

Σοκάρει η είδηση.
Ακούστε το άρθρο

Συγκλονίζουν τα όσα καταγγέλλουν συγγενείς νεκρής από κορωνοϊό, για τη στάση του ιερέα που τέλεσε την εξόδιο ακολουθία της εκλιπούσης.

Το περιστατικό συνέβη την περασμένη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου σε κοιμητήριο της Πάτρας και σύμφωνα με την καταγγελία, ο ιερέας αρνείτο επί ώρα να ξεκινήσει την ακολουθία, εάν προηγουμένως οι συγγενείς της νεκρής δεν κατέβαλαν το ποσό των 85 ευρώ, στο οποίο περιλαμβάνεται η χρήση του ναού αλλά και το κόστος της απολύμανσης λόγω του κορωνοϊού.
Μάλιστα, όπως καταγγέλλουν οι συγγενείς, ο ιερέας απαίτησε το ποσό από την ίδια τη μητέρα της νεκρής, η οποία έθαβε τον ίδιο της το παιδί, και μάλιστα πάνω από το σφραγισμένο φέρετρο της εκλιπούσης!
Οι παριστάμενοι συγγενείς της οικογένειας διαμαρτυρήθηκαν έντονα για την πεισματική του άρνηση να τελέσει την ακολουθία και όπως αναφέρουν στη στήλη καθώς η ώρα περνούσε συγκέντρωσαν με μεταξύ τους έρανο το ποσό, το οποίο παρέδωσαν τον ιερέα. Τότε, όπως καταγγέλλουν και ενώ είχαν περάσει περί τα τρία τέταρτα της ώρας, ο ιερέας… εδέησε να ξεκινήσει την εξόδιο ακολουθία.
Το νέο καθεστώς ταφής
Νασημειωθείότιαπό τα μέσα του Οκτωβρίου του 2020 η διαχείριση των ναών στα δημοτικά κοιμητήρια της χώρας έχει περιέλθει, με νόμο του κράτους, από τους Δήμους στις κατά τόπους Μητροπόλεις.
Η Μητρόπολη της Πάτρας, μάλιστα, ήταν από τις πρώτες στη χώρα που ζήτησε από τη δημοτική Αρχή τον έλεγχο των τριών ναών, στα κοιμητήρια της Ανθούπολης και του Αγίου Μηνά, όπως και έγινε.
Πλέον, η Μητρόπολη διαχειρίζεται τα έσοδα –  δηλαδή το παγκάρι –  και τα έξοδα του ναού, ενώ ο Δήμος παραμένει αρμόδιος για την ταφή των νεκρών στους τάφους.
Πριν από την αλλαγή του καθεστώτος, ο Δήμος χρέωνε για τη χρήση του ναού στα δημοτικά κοιμητήρια, το ποσό των 45 ευρώ, ώστε να τελεστεί η εξόδιος ακολουθία. Το ποσό ήταν το ίδιο, είτε επρόκειτο για νεκρούς από κορωνοϊό, είτε όχι. Μετά την τέλεση της ακολουθίας για τους νεκρούς από covid – 19, δημοτικά συνεργεία αναλάμβαναν την απολύμανση του ναού, εφαρμόζοντας τα σχετικά πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ.
Όταν οι ναοί περιήλθαν στην αρμοδιότητα της Μητρόπολης Πατρών αυτό άλλαξε.
Πλέον οι συγγενείς των νεκρών από κορωνοϊό, καλούνται να πληρώσουν το ποσό των 85 ευρώ, στο οποίο περιλαμβάνεται η χρήση του ναού αλλά και το κόστος της απολύμανσης, η οποία πλέον γίνεται από ιδιωτικό συνεργείο και όχι από τα δημοτικά.
Η ταφή των νεκρών από κορωνοϊό, αρμοδιότητα που ανήκει στο Δήμο, γίνεται σε ειδικό τμήμα του νεκροταφείου, όπως ορίζουν τα σχετικά πρωτόκολλα.
Πηγή: flamis.gr

Όλη η επικαιρότητα