Μεσσηνία Περιβάλλον

Στο Μεσσηνιακό Κόλπο το "Rainbow Warrior" της Greenpeace

Την εμφάνισή του στον Μεσσηνιακό Κόλπο έκανε την Τρίτη το εμβληματικό πλοίο της Greenpeace «Rainbow Warrior ΙΙΙ»
Ακούστε το άρθρο

Την εμφάνισή του στον Μεσσηνιακό Κόλπο έκανε την Τρίτη το εμβληματικό πλοίο της Greenpeace «Rainbow Warrior ΙΙΙ», παραμένοντας μέχρι και το πρωί της Τετάρτης στο ύψος της Μπούκας από όπου και αποχώρησε με προορισμό την Κρήτη, για τη διεξαγωγή έρευνας για τα κητώδη.
Η παρουσία του στην περιοχή είχε να κάνει με την προστασία του από τους δυνατούς ανέμους, όπως έγινε πρόσφατα και στην Ελαφόνησο, δήλωσε στην «Ε» ο υπεύθυνος εκστρατείας για την Κλιματική Δικαιοσύνη της Greenpeace Κώστας Γριμάνης.
Περιηγηθείτε ψηφιακά στο πλοίο:

Πρόκειται για ένα πλοίο-σύμβολο της οργάνωσης, πρωταγωνιστώντας στις πιο θαρραλέες εκστρατείες της Greenpeace. Ξεκίνησε τα ταξίδια του το 2011 και είναι το πρώτο πλοίο σχεδιασμένο και κατασκευασμένο αποκλειστικά για την Greenpeace από δωρεές πολιτών από όλον τον κόσμο, αποτελώντας ένα από τα πιο φιλικά προς το περιβάλλον πλοία παγκοσμίως. Έχει μήκος 58 μέτρα και το ύψος των καταρτιών είναι 55 μέτρα, με έκταση πανιών περίπου 1.255 τετραγωνικά μέτρα. Το όνομα του πλοίου δεν είναι τυχαίο καθώς είναι ένας… πραγματικός πολεμιστής. Το πρώτο «Rainbow Warrior» βυθίστηκε από βόμβες που τοποθέτησαν Γάλλοι μυστικοί πράκτορες το 1985, ενώ προσπαθούσε να σταματήσει τις πυρηνικές δοκιμές στον Ειρηνικό. Είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ειρηνική άμεση δράση, έχει επίσης εμποδίσει τον ανεφοδιασμό φορτίων άνθρακα, ενώ έχει σταματήσει αλιευτικά σκάφη που χρησιμοποιούσαν καταστροφικές μεθόδους αλίευσης.
Το «Rainbow Warrior» ταξιδεύει σε κάθε γωνιά της γης δίνοντας συνεχείς μάχες μαζί με εθελοντές, προσωπικό, ακτιβιστές και τοπικές κοινότητες για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, την προστασία των ωκεανών και την πλαστική ρύπανση, συμμετέχοντας σε πολλές εκστρατείες που ανά τα χρόνια οργανώνει η Greenpeace οπουδήποτε στην υφήλιο. Το πλοίο έδεσε και τον Ιανουάριο στο λιμάνι του Ηρακλείου, στα πλαίσια εργασιών εξοπλισμού και συντήρησης.
(Η φωτογραφία είναι του Νίκου Τσιακαλάκη από το fb)

 
eleftheriaonline.gr

Όλη η επικαιρότητα