Αγροτικά Ηλεία Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Συνεχείς συσκέψεις στο γραφείο του Αντ/χη Αγροτ. Ανάπτυξης – Τον Μάιο η νέα πρόσκληση για τα σχέδια βελτίωσης

Αποφασίστηκε νέα λαϊκή σύσκεψη για τις μοναστηριακές εκτάσεις των Αγ. Θεοδώρων Αροανίας σε Κουτσοχέρα, Χειμαδιό και Μουζάκι.
Ακούστε το άρθρο

Τον Μάιο αναμένεται να βγει νέα πρόσκληση για το πρόγραμμα των Σχεδίων Βελτίωσης στην Δυτική Ελλάδα όπως τονίστηκε κατά την διάρκεια σύσκεψης που έγινε στο Διοικητήριο στον Πύργο με την συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Θοδωρή Βασιλόπουλου, του Βοηθού Περιφερειάρχη Παναγιώτη Σακελλαρόπουλου, του Διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Σταύρου Βέρρα και υπηρεσιακών παραγόντων της Π.Ε. Ηλείας.

Τονίστηκε ιδιαίτερα ότι θα πρέπει να επισπευθούν οι διαδικασίες για τον απαιτούμενο επιτόπιο έλεγχο των επενδύσεων που έχουν γίνει στο πλαίσιο των Σχεδίων Βελτίωσης προκειμένου να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό.
«Σημαντικό θέμα που συζητήσαμε είναι να γίνουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα οι επιτόπιοι έλεγχοι για τα σχέδια βελτίωσης. Έτσι θα έχουμε χρόνο να ετοιμαστούμε για το νέο πρόγραμμα των σχεδίων βελτίωσης η πρόσκληση του οποίου θα βγει το Μάιο», επεσήμανε σε δηλώσεις του ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Βασιλόπουλος.

Νέοι αγρότες

Μέσα στους επόμενους δύο μήνες θα πληρωθούν το 60% των χρημάτων που οφείλονται στους νέους αγρότες που εντάχθησαν στο πρόγραμμα την περίοδο 2016-2017 και έως τα μέσα Ιουνίου θα έχουν πάρει και την εξόφληση. Επίσης έως το τέλος του έτους θα έχουν πληρωθεί και οι επιλαχόντες ενώ τα αποτελέσματα των αξιολογήσεων των φακέλων των νέων αγροτών που εντάχθησαν πριν από λίγο καιρό θα έχουν ανακοινωθεί έως και τα τέλη Απριλίου.
«Συζητήσαμε το πόσο γρήγορα θα τρέξουν οι διαδικασίες για να πληρωθούν οι νέοι αγρότες τη δεύτερη δόση. Μιλάμε για τους νέους Αγρότες 2016-2017. Τα παιδιά έχουν δίκιο. Έχουν καταθέσει από πέρυσι τους φακέλους και εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι γεωπόνοι της Περιφέρειας συμμετείχαν στις επιτροπές για την καταγραφή των ζημιών στις πυρόπληκτες και πλημμυροπαθείς περιοχές έχουν γίνει κάποιες καθυστερήσεις.
Μέσα στους επόμενους δύο μήνες θα πληρωθούν το 60% οι νέοι αγρότες και έως τα μέσα Ιουνίου θα έχει καταβληθεί και η εξόφληση.

Μέχρι τέλος του έτους θα πληρωθούν και οι επιλαχόντες με βάσει τους φακέλους που θα καταθέσουν οι μελετητές τους το επόμενο διάστημα. Ένα ακόμα θέμα που τέθηκε στο τραπέζι τον συζητήσεων είναι ότι θα πρέπει να επισπευσθεί η αξιολόγηση των φακέλων των νέων αγροτών που εντάχθησαν με την νέα προκήρυξη που βγήκε πριν από λίγο καιρό στον αέρα. Τα αποτελέσματα των αξιολογήσεων αυτών θα έχουν ανακοινωθεί ως τα τέλη Απριλίου. Η διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει», τόνισε μεταξύ άλλων ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θοδωρής Βασιλόπουλος.

Μοναστηριακές εκτάσεις

Κυρίαρχο θέμα στην χθεσινή σύσκεψη αποτέλεσε το μεγάλο πρόβλημα που έχουν τα χωριά, Κουτσοχέρα, Χειμαδιό, Μουζάκι και μία μερίδα των κατοίκων του Περιστερίου του Δήμου Ήλιδας με τις εκτάσεις που διεκδικεί η Ιερά Μονή των Αγίων Θεοδώρων.
Τέθηκαν όλα τα δεδομένα και αποφασίστηκε να γίνει νέα λαϊκή συνέλευση των κατοίκων των χωριών αυτών προκειμένου να τους μεταφερθούν και οι προτάσεις της Μητρόπολης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας ώστε να αποφασίσουν τι θα πρέπει να κάνουν. «Δεν είναι χωράφια της Ι.Μ. Αγίων Θεοδώρων είναι χωράφια των αγροτών μας. Αυτή η διαμάχη που έχει προκύψει λόγω του κτηματολογίου θα πρέπει σύντομα να ολοκληρωθεί. Και εμείς ως περιφέρεια αλλά και ο Δήμος και οι φορείς βέβαια και εγώ προσωπικά προσπαθούμε να βρούμε τη καλύτερη λύση. Και η λύση αυτή δεν είναι άλλη από το να καταλάβει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα το κεντρικό κράτος ότι θα πρέπει να πάρει πίσω αυτό που κάνει μέσω του κτηματολογίου. Πρέπει να δέχεται μόνο τα συμβόλαια των παραγωγών.
Οι παραγωγοί μας έχουν επενδύσει, έχουν πάρει επιδοτήσεις, δεν έχουν πληρώσει ποτέ ενοίκια και ξαφνικά βρίσκονται να χάνουν την περιουσία τους. Τόσα συμβόλαια γενιές και γενιές τώρα δεν έχουν αμφισβητηθεί και γίνεται ξαφνικά σήμερα. Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να προβληματίσει κυρίως το κεντρικό κράτος, την πολιτεία. Εμείς με τις προτάσεις μας, αυτές που έθεσε ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης Ηλείας ο κ. Γιαννόπουλος, ο Περιφερειάρχης αλλά και εγώ προς την Μητρόπολη Καλβρύτων και Αιγιαλείας και ειδικότερα στον Μητροπολίτη κ.κ. Ιερώνυμο, προσπαθούμε να βοηθήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο κ.κ. Ιερώνυμος μίλησε με τις μοναχές στο Μοναστήρι των Αγίων Θεοδώρων για το πως θα πρέπει να βρεθεί μία θεμιτή λύση. Το επόμενο διάστημα, θα έχουμε μία ακόμα λαϊκή συνέλευση με τους παραγωγούς των χωριών αυτών ώστε να τους θέσουμε υπόψη τους και να συζητήσουμε τα όσα μας πρότεινε ο Μητροπολίτης Κλαβρύτων και Αιγιαλείας προκειμένου να αποφασίσουμε όλοι μαζί τι πρέπει να πράξουμε. Τ
ο θετικό είναι ότι και για την φετινή χρονιά δεν θα χρειαστούν τα ΑΤΑΚ (Αριθμός Ταυτότητας Ακινήτου) για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ γεγονός που έχει ότι τουλάχιστον για ένα χρόνο δεν θα χαθούν επιδοτήσεις για αυτούς τους ανθρώπους» τόνισε ο κ. Βασιλόπουλος.

Όλη η επικαιρότητα