Ηλεία

Συνεδρίαση ΦΟΔΣΑ: Τελειώνει ο χρόνος για το κύτταρο – Τι είπε ο Λυμπέρης για τα σκουπίδια της Σπάρτης

H υπολειμματική ποσότητα που απομένει στο κύτταρο είναι περίπου 100.000 κυβικά.
Ακούστε το άρθρο

Αναγκαία κρίνεται όπως φαίνεται η κατασκευή του νέου κυττάρου στην Τριανταφυλλιά σε διάστημα μικρότερο των τριών ετών, αφού η ενημέρωση που υπήρξε χθες στη συνεδρίαση του ΦΟΔΣΑ στην Αμαλιάδα από τον εκπρόσωπο της κοινοπραξίας κ. Γεωργόπουλο είναι η υπολειμματική ποσότητα που απομένει στο κύτταρο είναι περίπου 100.000 κυβικά, με τους δημάρχους και τους εκπροσώπους τους να ζητούν λεπτομερή ανάλυση σε διάφορα ζητήματα, ενώ δεν παρέλειψαν να μεταφέρουν στον εκπρόσωπο και τα αιτήματά τους με βασικότερο όλων τη μείωση τιμής και την έκπτωση σε περίπτωση που ξεπεραστεί το συμφωνηθέν όριο.

Το λόγο πρώτος πήρε ο δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, ο οποίος τόνισε την ανάγκη για ενημέρωση όσον αφορά την τιμολογιακή πολιτική, τη χωρητικότητα που υπάρχει, το πώς επηρεάζεται αυτή και η οικονομική κατάσταση της μονάδας από τα σκουπίδια που λαμβάνει, ενώ παράλληλα έθεσε το ζήτημα της Σπάρτης και τι θα γίνει μετά τα τελευταία γεγονότα, επισημαίνοντας πως θα πρέπει να υπάρξει δημόσια συγγνώμη για τα γεγονότα του 2007 και απόδοση σεβασμού στους ανθρώπους που χάθηκαν.

Τα θέματα προς συζήτηση

Από την πλευρά του, ο κ. Λυμπέρης θέλοντας να βάλει στις «ράγες» τη συζήτηση έθεσε τα βασικά ζητήματα που επιθυμούν για συζήτηση με τον εκπρόσωπο, δηλαδή τη διαπραγμάτευση της τιμής, την πτώση αυτής στα 38€ σε περίπτωση που ξεπεραστεί το όριο των 60.000 τόνων, την άμεση δημιουργία ΚΔΑΥ στη μονάδα ώστε να πληρώνουν οι δήμοι μόνο ότι μένει υπόλειμμα και την ανάγκη επέκτασης του ΧΥΤΥ για την οποία έχουν κατατεθεί τα απαραίτητα έγγραφα.

Στόχος η καλή λειτουργία του κυττάρου

Λαμβάνοντας το λόγο, ο κ. Γεωργόπουλος υπογράμμισε πως βασικό για την κοινοπραξία είναι η καλή και σωστή λειτουργία του κυττάρου και πως η σύμβαση προέβλεπε  πως με μια ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα 60.000 τόνων και με μια τιμή 63 ευρώ τον τόνο, θα κάνουμε απόσβεση της επένδυσης. Εστίασε ιδιαίτερα στο ποσό που έχει δαπανηθεί για την κατασκευή του εργοστασίου από τις δυο εταιρίες που φτάνει τα 16 εκατομ. ευρώ, ενώ ύστερα από μετρήσεις επεσήμανε πως για την Ηλεία οι συνολικοί τόνοι των σκουπιδιών φτάνουν τις 50.000-52.000.

Χωρίς πληρωμή η κοινοπραξία

Παράλληλα, ο κ. Γεωργόπουλος ανέφερε πως από τις 12 Οκτωβρίου το κύτταρο λειτουργεί κανονικά, ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός πως δεν έχουν πληρωθεί ακόμα οι υποχρεώσεις των δήμων που φτάνουν για το τρίμηνο Οκτώβριος-Δεκέμβριος τα 1,8 εκατ.ευρώ. «Πριν το τρίμηνο υπάρχει ακόμα χρέος περίπου 2 εκατ.ευρώ. Το τέλος ταφής είναι φόρος της κυβέρνησης και δεν λαμβάνουμε τίποτα από αυτό», δήλωσε και συμπλήρωσε πως η Ηλεία ανακυκλώνει 1.470 τόνους το χρόνο, ενώ τα υλικά που ανακυκλώνει είναι 12.000 τόνοι.

Να αυξηθεί η ανακύκλωση

Ο κ. Γεωργόπουλος τέθηκε στο πλευρό των δήμων όσον αφορά την ενίσχυση της ανακύκλωσης, τονίζοντας πως θα βοηθήσουν όπως μπορούν για να επιτευχθεί αυτό μιας και είναι προς το συμφέρον και της εταιρίας του. Για να υπάρξει όμως σωστή συνεργασία θα πρέπει να αποπληρωθούν οι υποχρεώσεις, ενώ ακολούθως σημείωσε πως μπορούν να δεχθούν τα υλικά του μπλε κάδου βοηθώντας τους δήμους να σώσουν χρήματα από τα μεταφορικά στην Πάτρα.

Επέκταση ΧΥΤΥ εδώ και τώρα

Το σημαντικότερο ζήτημα τέθηκε τη στιγμή που ο κ. Γεωργόπουλος κλήθηκε να μιλήσει για τη δυναμική του τωρινού κυττάρου, για την οποία επεσήμανε πως πλέον η χωρητικότητα είναι μειωμένη και με πρόχειρους υπολογισμούς εκτίμησε πως μπορεί να αντέξει ακόμα το μέγιστο τρία χρόνια. Όπως ανέφερε, η υπολειμματική ποσότητα ήταν450.000 κυβικά και πλέον βρίσκεται περίπου στις 100.000, γεγονός που καθιστά τη δημιουργία του δεύτερου κυττάρου που έχει προχωρήσει σε χρηματοδότηση αναγκαία μιας και θα προσφέρει χωρητικότητα περίπου 700.000 κυβικά υπολείμματα, γεγονός που δίνει «ζωή» για αρκετά χρόνια.
Επιπλέον, έκανε δεκτό το αίτημα για επίσκεψη των φορέων στις εγκαταστάσεις, στις οποίες μεταξύ άλλων εργάζονται 60 άτομα. Έθεσε εαυτόν και τις εταιρίες εκτός των αποφάσεων για αποδοχή επιπλέον σκουπιδιών, τονίζοντας πως μόνο σε περίπτωση που υπερβούν τη δυναμική της εγκατάστασης θα έχουν το δικαίωμα για να σταματήσουν τη λήψη τους, ενώ πρόσθεσε πως όσα περισσότερα λαμβάνονται τόσο περισσότερο μειώνεται και ο χρόνος ζωής του κυττάρου.

Περιθώρια για καλύτερη τιμή

Ο κ. Αντωνακόπουλος, ακούγοντας προσεκτικά την τοποθέτηση του κ. Γεωργόπουλου στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός της ξεχωριστής ζύγισης που θα πρέπει να γίνεται για τα ανακυκλώσιμα, ενώ χαρακτήρισε το τέλος ταφής ως φόρο για τον οποίο το κράτος δεν ενημέρωσε κανέναν. Κλείνοντας, εκτίμησε πως υπάρχουν περιθώρια για διαπραγμάτευση για καλύτερη τιμή.

Συμψηφισμός το 2023

Ο κ. Λυμπέρης είπε πως τη δεδομένη χρονική στιγμή πληρώνουν όλοι για 80.000, αναφέροντας πως σε κάθε τέλος έτους θα υπάρχει συμψηφισμός που ουσιαστικά θα επιτρέπει να μην πληρώνονται οι πρώτοι μήνες του έτους. Πρόσθεσε δε πως θα συνεχίσουν να πληρώνουν το 2022 με τον συμψηφισμό να γίνεται το 2023, και αυτό διότι με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται η λειτουργία της μονάδας και αυτό γίνεται πανελλαδικά.

Οικονομική ασφυξία

Για τα δύσκολα οικονομικά δεδομένα των δήμων μίλησε ο κ. Αντωνακόπουλος, εκτιμώντας πως τα νούμερα που καλούνται να πληρώσουν είναι τεράστια και υπάρχει οικονομική ασφυξία σε ορισμένους δήμους, με τον κ. Γεωργόπουλο να απαντά πως πληρώνονται οι τόνοι που οι ίδιοι δουλεύουν.

Πληρώνουμε τις  ποσότητες που παραδίδουμε

Για το ζήτημα θέση πήρε και ο κ. Χριστοδουλόπουλος, που τόνισε πως η οικονομική υπηρεσία υπολογίζει με βάση τη μη ύπαρξη προγενέστερης εμπειρίας και πως αυτό έχει να κάνει μόνο με προϋπολογισμό, καθησυχάζοντας τους πάντες πως όλοι πληρώνουν τις ποσότητες που ζυγίζουν, παράγουν και παραδίδουν.

Προσπάθεια επίλυσης στο πρόβλημα «Ποτόκι»

Ο κ. Αντωνακόπουλος έθεσε επιπλέον το ζήτημα που ακούει στο όνομα «Ποτόκι», για το οποίο υπογράμμισε πως χρειάζεται χρηματοδότηση για τους 50.000 τόνους σκουπιδιών που θα αγγίζει τα 4 εκατομ. ευρώ και θα δώσει λύση στο πρόβλημα. Απευθυνόμενος στον κ. Γεωργόπουλο, ζήτησε τη λήψη ορισμένων φορτίων με δέματα από το σημείο προκειμένου να γίνει πειραματική ανίχνευση για τη σύνθεση των απορριμμάτων και να εξεταστεί αν μπορεί το κύτταρο να τα λάβει. Τέλος, εξέφρασε την επιθυμία να ληφθούν από το νέο κύτταρο για να μην επιβαρυνθεί το υπάρχον, με τον κ. Γεωργόπουλο να δέχεται να εξεταστούν ορισμένα δέματα.

«Δεδομένη η ανταπόκριση των δήμων»

Ο λόγος πέρασε στο δήμαρχο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων Σάκη Μπαλιούκο, που έκανε λόγο για ασφυκτική οικονομική πίεση που φαίνεται και από το γεγονός της μη οριστικοποίησης των προϋπολογισμών. Επιπροσθέτως, ανέφερε πως πρέπει να θεωρούν οι αρμόδιοι δεδομένη την οικονομική ανταπόκριση των δήμων, ενώ στάθηκε και στον τομέα της ανακύκλωσης με τους περισσότερους δήμους να προσπαθούν μόνοι τους να τα καταφέρουν.
Συμμεριζόμενος τα λόγια του κ. Μπαλιούκου, ο κ. Γεωργόπουλος στάθηκε στο 25–28% της συνολικής ποσότητας κατά βάρος που είναι τα ανακυκλώσιμα, εκτιμώντας πως θα πρέπει να αυξηθεί παραπάνω. Εστίασε στο μέσο όρο δημοτικής ανακύκλωσης πανελλαδικά που φτάνει στο 4%, με την επιθυμία όλων να είναι η άνοδος στο 20% που μπορεί μόνο να επιτευχθεί με τα κατάλληλα εφόδια και εξοπλισμό που θα προσφερθεί από το νέο ΕΣΠΑ.

Ανάγκη να βρεθεί βιώσιμη λύση

Ο δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης Γιάννης Λέντζας από την πλευρά του, στάθηκε στο γεγονός πως δεν έχει προϋπολογισμό και εξέφρασε το σεβασμό του στην επένδυση. Επικεντρώθηκε στα οικονομικά οφέλη του δήμου του που διπλασιάστηκαν, εκτιμώντας πως ακόμα και με την κράτηση των ΚΑΠ το ποσό δεν καλύπτεται και ζήτησε να βρεθεί βιώσιμη λύση για όλους άμεσα προκειμένου να μπορούν να είναι «νοικοκυρεμένοι».
Ο κ. Αντωνακόπουλος ανέφερε πως θα πρέπει να γίνει πρόταση σε συνεννόηση με όλους τους δήμους για μείωση του κόστους, η οποία θα κατατεθεί στην κοινοπραξία για να την εξετάσει.

Συνεχίζεται η συμφωνία με Σπάρτη

Στο τέλος της συνεδρίασης, ο κ. Λυμπέρης διάβασε επιστολή φορέων της Σπάρτης προς το ΦΟΔΣΑ, με την οποία εκφράζεται η αντίθεση σε όσα είπε ο κ. Δούκας, ενώ έγινε και παράκληση για μη ακύρωση της συμφωνίας. «Μας γύρισαν 15 χρόνια πίσω όλα όσα έγιναν. Ωστόσο, αποτελεί κίνηση ανωτερότητας η μη διακοπή λήψης σκουπιδιών», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Λυμπέρης. Από την πλευρά του, ο κ. Αντωνακόπουλος υπογράμμισε πως η ανωτερότητα καμιά φορά εκλαμβάνεται ως αδυναμία, ενώ κατέθεσε πρόταση την οποία ζήτησε να ακολουθήσει το ΔΣ και με την οποία να καταδικάζεται η συμπεριφορά του κ. Δούκα από σύσσωμο το ΔΣ και να υπάρξει δημόσια συγγνώμη του για όσα είπε και έκανε το 2007.

Όλη η επικαιρότητα