Ηλεία Οικονομία

«Θα παλέψουμε για να δικαιωθούμε» – Τι δηλώνει ο πρόεδρος των συνταξιούχων Πύργου και περιχώρων Χρ. Τσαγκάρης

Τι δηλώνει ο πρόεδρος των συνταξιούχων Πύργου και περιχώρων Χρήστος Τσαγκάρης, που αναφέρθηκε στα …ψίχουλα που τους έδωσε η κυβέρνηση ως αναδρομικά, τα οποία πλέον υπερφορολογεί.
Ακούστε το άρθρο

Να σταματήσει η κυβέρνηση τη φορολόγηση των αναδρομικών ποσών στους συνταξιούχους άμεσα και να καταθέσει σχετική τροπολογία στη βουλή, ζητούν είκοσι οργανώσεις συνταξιούχων, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «ειδικά σε μια περίοδο ανατιμήσεων και ακρίβειας ακόμα και στα βασικά είδη πρώτης ανάγκης, είναι εγκληματικό να ζητάει η κυβέρνηση επιστροφές ποσών από τους συνταξιούχους».

Το όλο θέμα με την φορολόγηση των αναδρομικών, αφορά περίπου 1,1 εκατ. συνταξιούχους, οι οποίοι έλαβαν αναδρομικά για περικοπές στις κύριες συντάξεις που τους είχαν επιβληθεί από το 2012. Τα αναδρομικά αφορούσαν την περίοδο των 11 μηνών που προκύπτει από τον Ιούνιο του 2015 (πρώτη θετική απόφαση του ΣτΕ) μέχρι τον Μάιο του 2016 (έναρξη εφαρμογής «νόμου Κατρούγκαλου»). Έτσι, οι συνταξιούχοι κλήθηκαν να υποβάλουν τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις γι’ αυτή τη διετία (2015 – 2016), από τις οποίες προέκυψε πρόσθετη φορολόγηση. Όσοι δεν εξόφλησαν εφάπαξ το ποσό που τους αναλογούσε υπάχθηκαν σε ρύθμιση (12 ή 24 δόσεις). Τώρα, το υπουργείο Οικονομικών επέλεξε να δώσει τη δυνατότητα πιο ευέλικτης αποπληρωμής, σε 48 μηνιαίες δόσεις.
Το υπουργείο Οικονομικών με αυτή την απόφαση επιλέγει τη μέση οδό, δίδοντας μεγάλη παράταση, αντί να δεχθεί τα αιτήματα για την πλήρη απαλλαγή τους, όπως ζητούσαν οι συνταξιούχοι.
Τη λύση αυτή δρομολογεί το ΥΠΟΙΚ, ώστε να περιορίσει τις αντιδράσεις μεγάλης μερίδας συνταξιούχων, που καλούνται αυτές τις ημέρες να καταβάλουν την πρώτη δόση στην εφορία από την πρόσθετη φορολόγηση που τους επιβλήθηκε, λόγω είσπραξης αναδρομικών τον Οκτώβριο του 2020.

Χρήστος Τσαγκάρης: «Μας έδωσαν ψίχουλα και τώρα τα υπερφορολογούν»

Για αυτό το ζήτημα η εφημ. «Πατρίς» ζήτησε την άποψη του κ. Χρήστου Τσαγκάρη, προέδρου του Συλλόγου Συνταξιούχων Πύργου και Περιχώρων που μας τόνισε σχετικά: «Αφού μας κλέψανε από το καρβέλι ένα μεγάλο κομμάτι, με τα αναδρομικά που μας έδωσαν, έκαναν υποτίθεται το καλό και μας έδωσαν ένα άλλο κομμάτι, που ουσιαστικά όμως πρόκειται για ψίχουλα, τα οποία όμως τώρα τα υπερφορολογούν, κάτι το οποίο είναι φυσικά και άδικο και αντιλαϊκό. Είναι μια απόφαση εναντίον των συνταξιούχων αυτή η μεγάλη φορολόγηση, αφού μας ζητάνε ένα πολύ μεγάλο πόσο να επιστρέψουμε στο κράτος.
Μας ζητάνε περίπου το 40% των αναδρομικών που πήραμε, δηλαδή στα 600 ευρώ που πήραμε κατά μέσο όρο πέρσι το καλοκαίρι, μας ζητάνε να επιστρέψουμε περίπου 250 ευρώ πίσω. Αφορά όλους τους συνταξιούχους που πήραν αναδρομικά και μιλάμε για μία μεγάλη υπερφορολόγηση, που είναι δυσβάσταχτη για όλους μας. Έχουμε κάνει τα απαραίτητα διαβήματα στα αρμόδια υπουργεία, αλλά δεν εισακουστήκαμε και στην τελευταία συγκέντρωση των συνταξιούχων στις 14 Δεκέμβρη, το θέσαμε στο γραφείο του Πρωθυπουργού στο Μαξίμου. Ακόμη όμως δεν έχουμε πάρει καμία απάντηση, πάνω σε αυτά τα αιτήματα τα οποία θέσαμε στην κυβέρνηση και στον ίδιο τον Πρωθυπουργό».

«Πάντα οι συνταξιούχοι αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους»

Σε ερώτηση τι θα πράξουν πλέον οι συνταξιούχοι για να αλλάξει αυτή η απόφαση ο κ. Τσαγκάρης ανέφερε: «Πάντα οι συνταξιούχοι αγωνίζονται και δεν έχουνε μείνει πίσω ποτέ και κάνουμε συνέχεια ενέργειες και διαδηλώσεις για τα δικαιώματά μας, ενάντια στις αποφάσεις των κυβερνήσεων. Όπως είπα η τελευταία συγκέντρωση που κάναμε ήταν στις 14 Δεκέμβρη στην Αθήνα. Περιμένουμε τώρα να δούμε τι θα μας απαντήσει τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο υπουργός οικονομικών, στο υπόμνημα που έχουμε στείλει όλα τα σωματεία των συνταξιούχων. Έχουμε ζητήσει μέσα από αυτή τη διαμαρτυρία, να μη φορολογηθούν τα ποσά τα οποία πήραμε ως αναδρομικά. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε υποσχεθεί ότι θα μας δει ως ομοσπονδία συνταξιούχων, αλλά δεν έχει καθορίσει αυτή τη συνάντηση ακόμη. Μάλιστα ο πρωθυπουργός συναντιέται με ένα δίκτυο συνταξιούχων που δεν έχουν καμία σφραγίδα, ενώ με εμάς το ΕΝΔΙΣΥ, όλες τις συνεργαζόμενες συνταξιοδοτικές ομοσπονδίες δεν έχει συναντηθεί ακόμα. Αυτό πιστεύω ότι λέει πολλά…».

Όλη η επικαιρότητα