Αρθρογραφία

Θόδωρος Βουκελάτος: Η γνώμη ενός δημότη

Άρθρο για τον σάλο γύρω από το εργοστάσιο «ΚΥΚΝΟΣ»
Ακούστε το άρθρο

*Γράφει ο Θόδωρος Βουκελάτος

Με αφορμή τον θόρυβο που έχει ξεσπάσει τον τελευταίο καιρό αναφορικά με τον καταλογισμό μεγάλου ποσού εις βάρος δημοτικών συμβούλων του Δήμου Αμαλιάδας το οποίο σχετίζεται με το ύψος των δημοτικών τελών που επιβάλλονται στον ΚΥΚΝΟ, και επειδή οι κάτοικοι της περιοχής ακούνε διάσπαρτες πληροφορίες αλλά δεν γνωρίζουν το θέμα, θέλω να καταθέσω τα εξής:

Το δημοτικό συμβούλιο Αμαλιάδας το 2002 -αν θυμάμαι καλά- ψήφισε απόφαση η οποία μειώσε τα δημοτικά τέλη που καταλογίζονταν στη γνωστή εταιρεία κονσερβών ”ΚΥΚΝΟΣ” με έδρα τα Σαβάλια, με το πολύ ορθό κατά τη γνώμη μου σκεπτικό ότι το εργοστάσιο λειτουργεί εποχιακά, δηλαδή τους μήνες της παραγωγής και επεξεργασίας ντομάτας.
Μέσα στον χρόνο που μας πέρασε έγινε γνωστό ότι είχε υποβληθεί απο κάτοικο της περιοχής ένσταση ότι το δημοτικό συμβούλιο της πόλης κακώς και παρανόμως ψήφισε αυτή την μείωση, ισχυριζόμενος ότι το εργοστάσιο λειτουργεί όλο το χρόνο και οτι η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου είχε χαριστικό χαρακτήρα.
Το γενικό λογιστήριο του κράτους χωρίς καν να να ζητήσει τις απολογίες των μελών του δημοτικού συμβουλίου, καταλόγισε αλληλεγγύως σε όλα τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου αλλά και στους αρμόδιους δημοτικούς υπαλλήλους το ποσόν των 260.000€.
(Σε αυτό το σημείο θα΄θελα να πώ ότι ποτέ μου δεν κατάλαβα αυτό το αλληλεγγύως τι πρακτική αξία μπορεί να έχει -δηλαδή όποιος δεν έχει να πληρώσει πληρώνει τα διπλά ο άλλος; Σαν απλός πολίτης αναρωτιέμαι εαν με βάση το σχετικό άρθρο του Συντάγματος δεν έχουν οι πολίτες ίσες υποχρεώσεις;
Αδυνατώ να αντιληφθώ τα ελατήρια που οδήγησαν τον καταγγέλοντα σε αυτή την πράξη, αφού όλοι γνωρίζουν ότι η λειτουργία του εργοστασίου είναι εποχική και δεδομένου ότι η περιοχή του εν λόγω καταγγέλοντος για πολλές 10ετίες έχει ευεργετηθεί τα μάλα απο την ύπαρξη και λειτουργία του εργοστασίου. Το λιγώτερο που μπορεί να κάνει είναι να ανακαλέσει (αν υπάρχει αυτή η διαδικαστική δυνατότητα) την καταγγελία του. Σαν παλιός και έμπειρος αυτοδιοικητικός θα έπρεπε να παραδίδει και όχι να δέχεται μαθήματα πολιτικής και κοινωνικής δεοντολογίας.
Για την ιστορία, περίπου το 1965 ξεκίνησε την λειτουργία του το εργοστάσιο ΚΥΚΝΟΣ. Εγκαινίασε μια νέα οικονομική περίοδο για τον κόσμο και την αγροτική οικονομία της περιοχής. Προσέφερε και προσφέρει πολλά στην τοπική οικονομία. Εκτός απο το εισόδημα που δημιούργησε σε πολλούς
αγρότες -αφού με καλλιέργεια λίγων στρεμμάτων ντομάτας μπορούσε μια οικογένεια να βιοποριστεί όλο το έτος- εργάζονταν και εκατοντάδες ντόπιοι, απλοί άνθρωποι του μεροκάματου εως μαθητές και φοιτητές που με την εργασία τους ειχαν το θερινό χαρτζηλίκι τους, ειδικά τα δύσκολα χρόνια των
δεκαετιών ΄60 και ΄70. Θυμάμαι, καθημερινά, λεωφορεία απο μακρινά χωριά της περιφερείας Αμαλιάδας όπως το Αδραπιδοχώρι το Λάττα κ.α., να μεταφέρουν εργάτες στο εργοστάσιο την περίοδο της συγκομιδής και επεξεργασίας.
Σημειωτέον ότι στην περιοχή δραστηριοποιούνταν και άλλα
εργοστάσια με το ίδιο αντικείμενο. Το ΑΣΤΕΡΙΣ στην διασταύρωση Ανδραβίδας, η ΑΦΡΟΔΙΤΗ στα Καβάσιλα και ο ΠΕΛΑΡΓΟΣ -νυν ΕΛΑΙΣ- στην Γαστούνη. Την περίοδο της πλήρους άνθησης τους παρελάμβαναν και επεξεργάζονταν περίπου 240.000 τόνους ντομάτα. Απο αυτά μόνον το τελευταίο, καθώς και ο ΚΥΚΝΟΣ είναι σε λειτουργία.
Η γνώμη μου είναι ότι αυτή η επιχείρηση, το λιγώτερο θα έπρεπε να έχει βραβευτεί απο τους τοπικούς θεσμούς για την προσφορά της στο σύνολο, πόσω μάλλον να τους καθήσουμε και στο εδώλιο. Φαίνεται ότι η αγνωμοσύνη περισσεύει σε αυτό τον τόπο.
Απο κάτι τέτοιες νοοτροπίες και πρακτικές που επικρατούν συνήθως, αποθαρρύνουμε τις κατά καιρούς προοπτικές επενδύσεων στην περιοχή μας, σε σημείο που να είμαστε απο τους τελευταίους νομούς της χώρας σε ανάπτυξη.
Δηλαδή όταν δεν γίνεται τίποτα είμαστε μια χαρά, και όταν πάει να γίνει κάτι του ασκούμε κακόπιστη κριτική και το εξορκίζουμε μετά βδελυγμίας χωρίς πολλές φορές να αξιολογούμε τα οφέλη, ή βέβαια και τις δυσμενείς επιπτώσεις που μπορεί να προκύψουν.
Εν κατακλείδι ο κάθε λαός ανάλογα με την νοοτροπία του έχει και την θέση που του αξίζει.
Τέλος για να μην γίνει κάποια παρανόηση δηλώνω ότι δεν γνωρίζω καν τους ιδιοκτήτες του εργοστασίου, και ούτε καμμία επαγγελματική σχέση είχα η έχω με αυτό.
*Δημότης Αμαλιάδας, Τέως αιρετός

Όλη η επικαιρότητα