Αχαϊα

Τραγωδία στα Καλάβρυτα: Γνώριζαν καλά τις πλαγιές του Χελμού – Τι συνέβη

Αναζητούνταν από το μεσημέρι του Σαββάτου και χθες το απόγευμα εντοπίστηκαν νεκροί κοντά στο Χιονοδρομικό Κέντρο των Καλαβρύτων.
Ακούστε το άρθρο

Στις χιονισμένες κορυφές του Χελμού γράφτηκε χθες, ο τραγικός επίλογος για τους τρεις έμπειρους ορειβάτες, οι οποίοι αναζητούνταν από το μεσημέρι του Σαββάτου και χθες το απόγευμα εντοπίστηκαν νεκροί κοντά στο Χιονοδρομικό Κέντρο των Καλαβρύτων.

«Ήταν τρεις πολύ έμπειροι ορειβάτες ξεκίνησαν χθες το πρωί ώστε να προσεγγίσουν ένα σημείο 2χλμ εκτός των εγκαταστάσεων του χιονοδρομικού κέντρου για αναρρίχηση. Το χιονοδρομικό κέντρο χθες είχε νυχτερινή λειτουργία οπότε φεύγοντας διαπιστώσαμε ότι ένα όχημα έχει μείνει πίσω.
Στην αναζήτησή μας, να βρούμε σε ποιον ανήκει το όχημα, διαπιστώσαμε πως είχαν φύγει τρία άτομα το πρωί και δεν είχαν επιστρέψει ακόμη. Έκτοτε κινήθηκαν όλες οι διαδικασίες από μέρους μας, δηλώθηκε το συμβάν στην αστυνομία και την πυροσβεστική.
Το προσωπικό του κέντρου πήγε από τα ξημερώματα στο σημείο -που αναμενόταν να γίνει η επιστροφή τους- ώστε να παρέχει βοήθεια αν κάποιος επέστρεφε και από εκεί και πέρα, από τα ξημερώματα, μας επισκέφτηκαν όλες οι ομάδες (ΕΜΑΚ, πυροσβεστική) ούτως ώστε να δούμε αν θα μπορέσουμε να κάνουμε κάτι. Σήμερα κινήθηκε η διαδικασία διάσωσης. Ομάδα από έναν ανεξάρτητο οργανισμό του δήμου όπως και άτομα από το χιονοδρομικό κέντρο έφυγαν το πρωί ώστε να προσεγγίσουν το σημείο να δουν τι έχει συμβεί.
Διαπιστώθηκε ότι έχει πέσει μεγάλη χιονοστιβάδα εκτός των εγκαταστάσεων του χιονοδρομικού και ενδεχομένως να τους έχει παρασύρει. Κάποια ανεξάρτητη ομάδα προσέγγισε το σημείο από κάτω προς τα επάνω και βρήκαν τα θύματα πριν από λίγο. Τα τρία άτομα που έφυγαν το πρωί, ένας οδηγός βουνού και δύο άτομα του χιονοδρομικού κέντρου, εντόπισαν κάποια σημάδια που παρέπεμπαν σε κράνος και μπουφάν.
Δυστυχώς το ελικόπτερο δεν μπορούσε να προσεγγίσει πολύ το σημείο καθώς ήταν πολύ απότομη η κλίση και δεν είχε που να προσγειωθεί. Οπότε τα παιδιά (του χιονοδρομικού) με αυτά τα σημάδια και την ένδειξη της χιονοστιβάδας και με βάση κάποια πλάνα από drone και «είδε» τη χιονοστιβάδα διαπιστώθηκε ότι ενδεχομένως να έχουν χτυπηθεί από χιονοστιβάδα οι τρεις ορειβάτες» δήλωσε ο υπεύθυνος του χιονοδρομικού στο patrisnews και στον Κώστα Γκελντή.

Αυτοί είναι οι τρεις ορειβάτες


Ένας από τους πιο έμπειρους αναρριχητές της χώρας ήταν ο 56χρονος Γιάννης Τορέλλι που βρέθηκε νεκρός, μαζί με δύο φίλους του, σε δύσβατη περιοχή κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων. Ο Γιάννης Τορέλλι ήταν μορφή του ορειβατικού κινήματος στην Πάτρα.
Ο δεύτερος που εντοπίστηκε νεκρός είναι ο Παναγιώτης Τέκος, προϊστάμενος του ΕΛΓΑ στην Κορινθία και μόνιμος κάτοικος Πατρών. Μαζί τους βρέθηκε και ο Αθανάσιος Σωτηρόπουλος, μέλος του Ορειβατικού Συλλόγου Πατρών.
Και οι τρεις ήταν ηλικίας 50-55 ετών.

Αν και γνώριζαν καλά τις πλαγιές του Χελμού, αυτή τη φορά επιχείρησαν μια παράτολμη ανάβαση σε δύσκολες καιρικές συνθήκες.

Όπως λένε ορειβάτες που γνωρίζουν την περιοχή, τα Ύδατα της Στυγός, ένα ύψωμα κοντά στο Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων, είναι ένα σημείο που προσεγγίζεται δύσκολα ακόμη και το καλοκαίρι.

Τι έδειξε η ιατροδικαστική εξέταση

Το φως της δημοσιότητας είδε η ιατροδικαστική εξέταση στις σορούς των τριών αναρριχητών στα Καλάβρυτα.
Η Αγγελική Τζιόλα διαπίστωσε πολλαπλές κακώσεις σε λεκάνη, αυχένα και θώρακα και στις τρεις σορούς, που είναι τραύματα συμβατά με πτώση από πολύ μεγάλο ύψος, σύμφωνα με τo STAR.
Ακόμη δεν μπορεί να τεκμηριωθεί εάν ο θάνατός τους ήταν ακαριαίος, καθώς θα χρειαστούν κι άλλες εξετάσεις, ενώ αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν πως δίπλα τους υπήρχαν μεγάλες ποσότητες χιονιού.
Δεν είναι ξεκάθαρο αν ο θάνατός τους προήλθε από χιονοστιβάδα ή αν έπεσε ένα τμήμα «ταβανιού» (μεγάλο κομμάτι χιονιού) που τους παρέσυρε και τους έριξε στο κενό.

Όλη η επικαιρότητα