Ηλεία Οικονομία

«Τρομάζουν» οι αυξήσεις «φωτιά» στις τιμές ρεύματος – Τι δηλώνουν στην «Π» πολίτες της Ηλείας

Η εφημερίδα «Πατρίς» ζήτησε την άποψη των πολιτών για τη νέα πραγματικότητα όσον αφορά το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος, με τις απόψεις να διίστανται...
Ακούστε το άρθρο

Υπό τον φόβο μεγάλων και δυσβάστακτων αυξήσεων στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, ζουν εδώ και αρκετό καιρό οι Έλληνες πολίτες, πού ήδη αρκετοί από αυτούς έχουν δει σημαντικές αυξήσεις στα ποσά που πρέπει να πληρώσουν.

Αυξήσεις που κάποιες φορές ξεπερνούν το 50% με 60%, ανάλογα βέβαια με το πόσο ρεύμα καταναλώνει μία οικογένεια.

Φυσικά το πρόβλημα με τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο, όμως μετά από μία δεκαετία οικονομικής λιτότητας και μία διετία από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού, το εισόδημα του Έλληνα και της Ελληνίδας έχει μειωθεί αισθητά και ακόμη και ένα ευρώ παραπάνω στο λογαριασμό του ρεύματος, είναι δυσβάσταχτο για πολλές οικογένειες.
Η εφημερίδα «Πατρίς» ζήτησε την άποψη των πολιτών για τη νέα πραγματικότητα όσον αφορά το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος, με τις απόψεις να διίστανται, αφού υπάρχουν καταναλωτές οι οποίοι είδαν αυξημένο σε μεγάλο βαθμό το λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και άλλοι οι οποίοι τόνισαν ότι δεν είδαν ιδιαίτερα μεγάλες αυξήσεις. Σίγουρα όμως υπάρχει η αγωνία ότι τους προσεχείς μήνες θα δούμε ακόμη πιο μεγάλες αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος, που θα είναι φυσικά «βόμβα» για τα ελληνικά νοικοκυριά.

Διονύσιος Παναγόπουλος

«Μου έχει έρθει ο λογαριασμός του ρεύματος και είναι αρκετά ανεβασμένος. Μου ήρθε το εκκαθαριστικό για το τετράμηνο, το οποίο ήταν ανεβασμένο κατά πολύ. Πρώτα πλήρωνα 170 και τώρα έφτασα στα 380 ευρώ. Μιλάμε δηλαδή για ένα διπλάσιο ποσό σχεδόν. Βέβαια μπορεί να πλήρωνα λιγότερο τους προηγούμενους μήνες και τώρα ήρθε φουσκωμένο το εκκαθαριστικό. Αυτό δεν είναι πρόβλημα που οφείλεται μόνο στην Πολιτεία, αφού από ότι βλέπω είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Τώρα δεν ξέρω τι πρέπει να γίνει για να λυθεί αυτό το θέμα, που είναι πάντως μεγάλο πρόβλημα Για την οικογένεια και για τους επαγγελματίες βέβαια».

Παναγιώτης Κωσταρές

«Ο λογαριασμός του ρεύματος που μου ήρθε είναι νορμάλ, αλλά επειδή εγώ έχω φωτοβολταϊκά, μου ήρθε ένα 6% φόρος και φτάνει πλέον ο λογαριασμός στα 570 ευρώ. Τα προηγούμενα χρόνια είχα 0 φόρο στα φωτοβολταϊκά και πλέον το 21 η κυβέρνησή μας έβαλε αυτό τον επιπλέον φόρο. Στο κανονικό πάντως λογαριασμό του ρεύματος δεν έχω δει κάποια μεγάλη ανατίμηση».

Ιωάννης Φωτόπουλος

«Εμένα ο λογαριασμός μου ήρθε 15 ευρώ παραπάνω, πλήρωνα 125 και πλέον πληρώνω 140 ευρώ στο εκκαθαριστικό. Οπότε δεν μπορώ να πω ότι βλέπω πολύ μεγάλη διαφορά και δεν ξέρω γιατί παρουσιάζεται φουσκωμένος ο λογαριασμός σε κάποιους άλλους λογαριασμούς. Είναι παραπάνω το ρεύμα αφού βάζουνε τα πάντα να καίνε από το πρωί; Δεν μπορώ να πω. Με αυτά που ακούμε ότι έχουν ακριβύνει τα πάντα, βενζίνες, πετρελαιοειδή και όλα αυτά καλά πιστεύω ότι είναι τα πράγματα. Καλό είναι βέβαια να μην αυξάνεται καθόλου ο λογαριασμός του ρεύματος».

Πέτρος Ασημακόπουλος

«Στο εκκαθαριστικό που μου ήρθε δεν έχω κάποια μεγάλη αύξηση. Δηλαδή το ίδιο πλήρωσα και τώρα σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες. Δεν έχω πάντως μεγάλη κατανάλωση και εγώ πιστεύω ότι αυτοί που βλέπουν φουσκωμένους λογαριασμούς είναι λόγω της μεγάλης κατανάλωσης που έχουν. Στην οικογένεια μου είμαστε δύο άτομα και δεν έχω μεγάλη κατανάλωση. Έχω και τον ηλιακό και άλλους τρόπους αξιοποίησης του ρεύματος. Σαν έκπτωση είχα 9,20 ευρώ στο λογαριασμό του ρεύματος και πλήρωσα 75 ευρώ Εκκαθαριστικό».

Βαλεντίνα Καπλάνη

«Είμαστε σε άλλη εταιρεία από την ΔΕΗ και πιστεύω ότι είμαστε εντάξει. Δεν μας έχει έρθει βέβαια ακόμη το εκκαθαριστικό, το περιμένουμε πόσο θα έρθει. Περιμένουμε λοιπόν να δούμε, αφού με αυτά που γίνονται μπορεί να έρθει παραπάνω από αυτό που πληρώνουμε. Πάντως έως τώρα δεν έχει έρθει ο λογαριασμός για να μπορώ να πω κάτι περισσότερο».

Δήμος Παλαιολόγος

«Ο λογαριασμός της ΔΕΗ μου ήρθε αρκετά αυξημένος, εάν δεν υπήρχε μία έκπτωση, θα ήταν 85 ευρώ περισσότερα από αυτά που πλήρωνα συνήθως. Αυτή τη στιγμή είναι 20 ευρώ παραπάνω το μήνα. Είναι λοιπόν ο λογαριασμός της ΔΕΗ μεγαλύτερος από ότι πλήρωνα συνήθως και δεν ξέρω τι θα γίνει μετά, όταν σταματήσουν αυτές τις εκπτώσεις που παρέχει η πολιτεία. Στους επόμενους μήνες τι θα γίνει; Σε δυο-τρεις μήνες θα έχουμε μεγάλη αύξηση και δεν θα μπορεί να καλύψει η κυβέρνηση τη διαφορά. Αυτό το φαινόμενο δεν θα είναι μόνο για λίγους μήνες. Μπορεί να κρατήσει και ένα χρόνο, δεν ξέρουμε τι θα γίνει στην πορεία».

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης

Τρία μέτρα στήριξης των νοικοκυριών και επιχειρήσεων ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη συζήτηση για την κύρωση του προϋπολογισμού του 2022, πριν από λίγες εβδομαδες. Συγκεκριμένα:
*** Θα υπάρξει πρόσθετη αύξηση της κρατικής ενίσχυσης στα τιμολόγια ρεύματος για τον μήνα Δεκέμβριο και αντίστοιχα στα κοινωνικά τιμολόγια και στα ευάλωτα νοικοκυριά.
*** Θα υπάρχει αύξηση της έκπτωσης στους λογαριασμούς φυσικού αερίου κατά 40% τον μήνα Δεκέμβριο.
*** Θα υπάρξει κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους από τη ρήτρα αναπροσαρμογής στα αγροτικά τιμολόγια ενέργειας από τον Αύγουστο μέχρι και το μήνα Δεκέμβριο.
Η επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος ήταν 39 ευρώ για τον Νοέμβριο και θα αυξηθεί στα 49,5 ευρώ για τον Δεκέμβριο για όλους. Στο φυσικό αέριο η έκπτωση ήταν 16% για Οκτώβριο και Νοέμβριο και αυξάνεται σε 40% για Δεκέμβριο δηλαδή 34 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα. Μαζί με την αναστολή των τελών χρήσης δικτύου η έκπτωση φτάνει στα 49 ευρώ για τον Δεκέμβριο.

Πόσο ρεύμα θα πληρώσουμε

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ τα νέα μέτρα μεταφράζονται ως εξής στις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος:
Νοικοκυριό με κατανάλωσε 375 κιλοβατώρες τον μήνα…
Τον Αύγουστο πλήρωσε 88 ευρώ…
Τον Οκτώβριο πλήρωσε 106 ευρώ…
Τον Νοέμβριο πλήρωσε 97 ευρώ…
Τον Δεκέμβριο πλήρωσε 89 ευρώ…
Τον Ιανουάριο – Φεβρουάριο το νοικοκυριό -με τα μέχρι στιγμής δεδομένα- θα κληθεί να πληρώσει 140 ευρώ…

Όλη η επικαιρότητα